Butoh har kommit till Gotland

Butoh är en fri, nutida dansform där den kroppsliga närvaron både kan betraktas som dans och som ett konstverk. Vid kvällens finissage av installationen "Lifeboat #2" på Gocart Gallery kommer Frauke med sin improvisation att gestalta utställningens väsen.

Caroline Lundblad, med artistnamnet Frauke, jobbar intimt samman med sin kostymör Matilda Larsson, båda från Göteborg.

Caroline Lundblad, med artistnamnet Frauke, jobbar intimt samman med sin kostymör Matilda Larsson, båda från Göteborg.

Foto:

Kultur och Nöje2011-04-01 04:00

Frauke är en av tre professionella svenska butohdansare, eller performancekonstnärer, som tagit denna nutida dansform till Sverige.

- Butoh startade i Japan efter andra världskriget som en avantgardistisk rörelse med bas i studentupploppen, som en motrörelse till både den västerländska- och den traditionella japanska dansen, berättar Frauke.

Butoh är fortfarande kontroversiellt i Japan och är störst i större västerländska städer som London, Paris och New York.

De flesta butohdansare har ett artistnamn och Frauke heter egentligen Caroline Lundblad och är från Göteborg.

- Det var min farmors namn och jag tycker det passade mig i den här rollen, säger Caroline som från början utbildade sig inom modern dans.


Butoh har allt
Det var under dansutbildningen i London som Caroline Lundblad för första gången kom i kontakt med butoh.

- Jag bestämde mig direkt för att detta var min grej, butoh hade allt det som fattades mig i dansen, säger hon.

Hon talar om kroppens absoluta närvaro, hur varje del av muskulaturen, benen, huden och till och med ögonfransarna används för att gestalta - som en skulptur eller konstverk.

I kväll kommer hon alltså att med dansens hjälp skapa en relation till utställningen på Gocart - livbåten, stranden, havet, rädslan, utsattheten eller vad man nu vill tolka in i installationen.

- Jag skapar ingen berättelse, det blir upp till publiken att tolka, säger hon.


Viktig ritual
Frauke arbetar sedan en tid intimt samman med kostymören Matilda Larsson. Kläderna i kombination med den vita kroppsmålningen förhöjer uttrycket och suddar ut det sociala jaget i dansen.

- Sminkningen är en viktig ritual i butohdansen, berättar Matilda Larsson som också kommer från Göteborg.

Den gångna veckan har de tillbringat på Högskolans enhet för oestologi där de gjort sin grundforskning för ett helt nytt dansverk som kommer att ha premiär under våren 2012.

- Vi hoppas naturligtvis att vi kan återvända till Gotland, en spännande plats där vi gärna kan tänka oss att dansa premiärföreställningen, säger Caroline Lundblad.

Förutom kvällens performance på Gocart kommer de båda att hålla en workshop på Gotlands dansutbildningar på lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!