Bygget av Kultudralen kan snart bli verklighet

I samband med att regionstyrelsens au i går föreslog fyra miljoner kronor i tillväxtbidrag för omvandlingen av S:t Nicolai ruin till kulturarenan "Kultudralen", lades ytterligare en väsentlig grundsten till bygget som troligtvis kan påbörjas redan i maj.

Kultur och Nöje2011-04-06 04:00

- Det ser mycket lovande ut, säger Ulrika Mebus, chef för kulturmiljöavdelningen på Gotlands museum som varit projektledare för kultudralenprojektet i S:t Nicolai.

Om regionstyrelsen säger ja och också de sökta och förväntade eu-pengarna på närmare fyra miljoner tickar in - beslutet tas i Jönköping den 10 maj - så kan slutfasen i projektet, själva genomförandet, mjukstarta i maj.

Det blir Peab som kommer att stå för totalentreprenaden av bygget, som innefattar renovering i ruinen och den nya servicebyggnad som ingår. Förslaget har skapats av den danska arkitektfirman Exners Tegenstudio i Århus som vann arkitekttävlingen 2008.


Privat kapital
- Peab lade det mest fördelaktiga anbudet och de går dessutom in med en stor del av det privata kapitalet i bolaget Kultudralen AB, berättar Ulrika Mebus.


Egen projektledare
17.6 miljoner kronor är totalkostnaden för ombyggnationen, ett projekt som under förstudie och projektering ägts av Gotlands Museum som har ett nyttjanderättsavtal med ägaren Riksantikvarieämbetet.

När själva genomförandet bygget inleds skrivs ett långsiktigt avtal mellan museet och Kultudralen AB som då anställer en egen projektledare på halvtid.


Unikt projekt
Av totalkostnaden står Boverket för en miljon, pengar som redan beslutats, regionen skjuter till fyra miljoner och de beräknade eu-medlen är på 3,8 miljoner, därtill kommer det egna kapitalet på cirka åtta miljoner kronor som Kultudralen skapat genom nyemission och genom entreprenören Peab.

Därtill kommer produkter och tjänster från Slite stenhuggeri, Cementa och Nordkalk.

- Det har varit en lång process att få ihop hela summan, men nu ser det verkligen lovande ut, säger Ulrika Mebus.

Mest glad är hon för att projektet är så unikt och att entreprenören Peab sett detta som en möjlighet för dem.

Under sommaren kommer ruinen son vanligt att hysa olika kulturarrangemang, men redan i höst startar ombyggnationen med full kraft. Kultudralen blir då byggherre för den reversibla anläggning som gör att ruinen vid behov kan återställas i ursprungligt skick.

- Därför kommer den nya styrelse som väljs vid årsmötet den 14 april att utökas med flera personer, både med nytt folk och kompetens, säger Lennart Lindgren, en av tre nuvarande styrelsemedlemmarna.

Den färdiga Kultudralen beräknas vara klar för invigning i maj 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!