Byggt om halva Visby obemärkt

I dag öppnar Konstmuseet hösten med tre utställningar.
Konstföreningen har sammanställt grafik av Erik Olsson i Sanda och på bottenvåningen blir det gatukonst i dubbel bemärkelse - graffiti kontra arkitektur där modernisten Per-Erik Nilsson med sina skisser och ritningar beskriver sin del av det som idag är ett världsarv.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2011-10-08 04:00

Ingen enskild arkitekt har lika stor del i Visby innerstads förändring under de senaste 50 åren som före detta stadsarkitekten Per-Erik Nilsson, i dag 85 år gammal.

Med devisen "man behöver inte förstöra världsarvet genom att bygga i det", och som arkitekten bakom Visbys enda sexvåningshus, visar han nu en mängd originalritningar, perspektivteckningar och många unika skisser. Allt är skapat med handen och pennan och lyfter fram arkitekturen även som konstform.

Tillsammans med förra stadsarkitekten Karin Johansson har han skapat en utställning, "Det är inte ett hus, det är en happening", som kommer att intressera och överraska många museibesökare.

Med sitt eget mantra, "höjden x bredden x längden", har han skapat de volymer av byggnader som smält samman med omgivningarna. Allt är precist, genomtänkt och på rätt ställe.

Konstmuseet som haft tillgång till hela Per-Erik Nilssons arkiv har valt att visa elva objekt och tre idéprojekt, plus ett antal perspektiv, från Bergmans hus vid Hammars till en idé om ett stenmuseum i Sundre. Men det är framför allt Visby som lyfts fram här.


Mur mot militären
I kvarteret Vargen, som inte alls liknar det övriga miljonprogrammet, skapades en buffertzon med en "tung mur" mellan militären och folket.

- I uppdraget låg också att manifestera kommunens motvilja mot militären, förklarar Per-Erik Nilsson.

Både Wisborgskyrkan och Katolska kyrkan finns med på utställningen, liksom Visbys enda sexvåningshus som smält så väl in i omgivningarna att ingen egentligen lägger märke till husets volym - före detta tekniska förvaltningen vid Mellangatan och granne med Konstmuseet.

- Det finns en intressant vetenskap - hydrauldynamik - som jag arbetat efter. Det handlar om hur vattnet rör sig i en flod och det har jag använt mig av i stadsmiljön, berättar Per-Erik Nilsson.

- Man bygger inte ett hus mitt framför kyrkan, att vara arkitekt är också att arbeta nära människan, förklarar han filosofiskt.

- Per-Erik Nilsson har varit med och byggt om halva Visby innerstad, men det syns inte så mycket. Han har lyckats fånga in volymerna med ett modernt förhållningssätt, påpekar Karin Johansson.

Om detta och annat kommer under hösten att hållas ett flertal föreläsningar och seminarier. Bland annat blir det en stadsvandring inomhus på Konstmuseet, en föreläsning om kulturmiljö och hur man bygger mitt i stan och det kommer även att bli ett samtal mellan Per-Erik Nilsson och nuvarande stadsarkitekt Sven Hedlund.

Utställningen pågår till 22 januari 2012.


Levande ateljé
Andra delen av gatukonsten består av en levande ateljé eller verkstad dit öns skolelever kan komma för att arbeta fram en utställning i förändring.

Inspirerade av Per-Erik Nilsson hoppas konstpedagogen Armin Scholler att eleverna ska ge uttryck för hur de vill forma staden, hur de vill leva, vad som är frihet och begränsningar.

Fram till 15 januari kommer "Making Places Studio" att visa den vilja till omgestaltning av den offentliga miljön som finns, med fokus på gatukonsten.


Grafikern Erik Olsson
På andra våningen kommer Konstmuseet att visa grafik av Erik Olsson i Sanda till och med den 9 april 2012. Det är museets andra Erik Olsson-utställning på kort tid, den förra på Fornsalen handlade om konservatorn Erik Olsson.

Tidigare har tre utställningar visats på Konstmuseet, alla på 90-talet under Jan Brunius ledning. Han är även delaktig nu när grafiken lyfts fram.

Erik Olsson tillhör den skara konstnärer som likt David Ahlqvist, Gustaf Larsson och Allan Nilsson gett gotlänningarna en egen identitet.

Denna utställning är indelad i olika genrer, här finns de gotländska gårdarna, naturen och porträtten, men framför allt är det kusten, fisket och båtarna som speglas i etsningarna och något enstaka träsnitt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!