Rådet ville se det positiva i symbiosen - en stor industri i ett litet samhälle - därför passade ett besök på Cementa i Slite perfekt under tvådagarsbesöket på ön.
- Det är inte meningen att det ska byggas konflikter mellan storindustri och samhälle utan istället bör man ta fasta på det positiva som en stor industri för med sig för människor när det gäller möjligheter till kreativitet och samarbete, fortsätter han.
Bodenfors förklarar att rådet arbetar med tankemässig integration och rådsmedlemmarna observerar och reflekterar under sitt besök för att till slut kunna bidra till att stimulera.
- Vi vill helt enkelt stärka påhittigt folk, fastslår Sven-Olof Bodenfors och förklarar:
- Det som vi har fått se under Gotlandsbesöket kommer vi sedan att mycket fritt tolka och återföra till Näringsdepartementet.
Gotländskan Stina Lindholm, Skulpturfabriken, sitter med i rådet.
Mycket verkade tilltala rådet under besöket i Slite. De blev imponerade av företagets miljösatsningar. En genomarbetad process där man tar tillvara på allt. Till och med dammet tas numera tillvara och återgår i processen.
Cementas chef, Per Ole Morken tog emot rådet och berättade om verksamheten tillsammans med personalchefen Bo Collin och miljöchefen Kerstin Nyberg.
Frågor ställdes av besökarna, inte bara av rådet utan också av de som följde med gruppen. En av dessa var gotlänningen Julia Bendelin. När hon fick höra att Cementas miljötänk går så mycket längre än miljösträvandena vid andra cementfabriker i världen, gav hon Morken idén att ta mera betalt för produkten och kalla den för "grön cement". För att locka andra fabriker med på miljötåget.
Kreativa idéer som Cementa arbetar med för tillfället berättade Kerstin Nyberg om - man planerar att krossa gammal betong för att återanvända den igen.
Hon berättade även om att man lägger titanpigment i betongytan för att göra den mer hållbar. Ett material för bland annat trottoarer och torg. Cementa gjorde sådana plattor till nya torget i Slite.