Christer Jonson åter prisad för sin sköna bokformgivning

Kultur och Nöje2004-05-12 04:00
­Den här kretsen är ganska liten och jag brukar ha med en del böcker som får pris, säger Christer Jonson.
<span class='mr'>*</span>
Utställningen Svensk Bokkonst 2003 kommer nu att visas på Kungliga Biblioteket och efter sommaren kommer utställningen att turnera i landet och utomlands.
Svensk Bokkonst är numera en 70-årig företeelse som hade större betydelse förr, då förlag som Bonniers och Norstedts satsade både pengar och energi för att få med några böcker som prisades varje år. I år var det 323 volymer som sänts in för bedömning.
­Numera är det enklare att med datorers hjälp göra fin bokformgivning, men det gäller att satsa på funktion och att inbjuda till läsning.
­En kokbok är ju också en bruksvara som måste hålla för sitt ändamål. Den skall ju inte bara ligga framme och se snygg ut, förklarar Christer Jonson.
­Och så gäller det att skapa nya läsare, att ge boken en funktion så att ungdomar blir intresserade av böcker och lärande, att också texten och innehållet har något att ge sin läsare, menar han.
Christer Jonson anser att förlagen i dag bara satsar på enkel marknadsföring och många gånger beställer inlagor och omslag från olika håll.
­Bokens formgivning är en helhet men jag anser att inlagan är viktigare än omslaget, att form och innehåll hänger ihop och som bokformgivare måste man vara närvarande och lyssna av. Trots att jag formger många böcker varje år blir böckerna ändå olika, innehållet finns där och kräver sin egen form, säger han.
<span class='mr'>*</span>
Årets jury hade särskilt betonat läromedel och textböcker och värnar som vanligt de grundläggande typografiska och hantverksmässiga konventionerna.
Christer Jonson fick alltså fem av de 25 diplomen, för böckerna "Skovelmästaren ­ Berättelser från Kolyma" utgiven av det unga förlaget Ruin, "Vykort från det heliga landet 1890-1940" av David Fischer på Atlantis förlag, "Tidlösa trådar. Klassiska kläder från antiken till våra dagar" av Tonie Lewenhaupt på Atlantis, "Om Smålands Natural Historia" av Carl von Linné med trä- snittsillustrationer av Sven Ljungberg på Atlantis och så sist men inte minst Christian Stannows "Vid sidan" på Malmgrens förlag på Fårö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!