Det är den första onsdagen i månaden och hela det kulturella Gotland är samlat till kulturfrukost på länsstyrelsen i Visby.
- I vår gör vi hembesök med konceptet och flyttar ut bland kulturinstitutionerna, berättar Lars Danielson, kultur- och fritidsförvaltningens chef.
Nu går han i pension och i går gjorde han ett av sina sista framträdanden i offentligheten med en skojfrisk exposé över sin karriär på Gotland.
- Jag kom till ön på -70-talet och en tjänst på länsstyrelsen. Jag var den ende med Mah jong-kläder och skägg bland idel mörkklädda män. Senare fick jag veta orsaken. Gamle kungen hade dött och landssorg proklamerad.
Kulturfrukosten inledde han med att berätta om kulturkofferten som just passerat den första etappen med godkänd kulturplan och pengar utdelade till olika kulturinstitutioner på ön
- Alla har fått uppräknade medel enligt planerna. I februari väntar etapp två då ordförande och sakkunniga möter en statlig laguppställning och diskuterar målbild och hur vi ska göra vad. Från mars ska kulturkofferten rulla på i systemet där regionen fördelar pengar där de anses behövas, förklarar han.
- Landshövding Cicci Schelin Seidegård och länsrådet Anders Granat kommer med ett försenat flyg efter galej i Uppsala, avslöjar länsstyrelsens strategiske chef Thomas Persson.
Han pekar på länsstyrelsens regeringsuppdrag att föra ut statlig politik i länet och lyfte fram kulturmiljö som ett av länsstyrelsens 14 sakområden.
- Vi är fyra byggnadsantikvarier och fyra arkeologer i teamet, berättar Louis Borgö som tillsammans med kollegor presenterar avdelningens verksamhet.
Kulturmiljö med barnperspektiv är ett prioriterat område under året. 2011 är också skogens internationella år vilket också ska uppmärksammas på Gotland.
- Barnperspektiv kan exempelvis vara att anpassa fornlämningsmiljöernas skyltar till barn och ungdomar. Och i september blir det skogens dag med olika aktiviteter, förklarar Katarina Amér.
Lennart Lindgren i publiken och med erfarenhet från Rädda Barnen, är först ut med frågor och tips om barnperspektiv.
- Planer måste bli verklighet och då måste vi ta hjälp av barnen. Att hitta nya former för information till barn och ungdomar är viktigt. Barn gillar att vara delaktiga.
- Jag glömmer aldrig tavlan i barnhöjd med rosetter i olika färger som gick att flytta, säger han med minnen från ett interaktivt museibesök i Lund när de egna barnen var små.