Dags att välja en ny gotländsk regering?

Kultur och Nöje2008-04-08 04:00
Under flera århundraden, fram till freden i Lund år 1679, stred den danska och svenska makten om gotlänningarnas lojalitet.
När svenske kungen Gustav Vasa begravdes hade han själv, kort före sin död, önskat att gotlänningar gick med i begravningståget och själva bar sitt vapenstandar - trots att Gotland inte tillhörde Sverige fullt ut.
Det var inte lätt att råda över Gotland den tiden. Ända in på 1600-talet ägde gotlänningarna en viss politisk autonomi eftersom det saknades en närvarande politisk statsmakt, säger historikerna. Makten på ön ägdes av en elit lokala tingsdomare, och under den en bondeklass och borgarna i Visby.
Rättvisa och politik formades efter elitens bästa förmåga och godtycke. Det är en gammal föreställning om den politiska kulturen på Gotland att gotlänningar är ovilliga att godta främmande makters förstånd.

*
Måndagen den 17 mars i år debatterade Gotlands kommunfullmäktige två förslag. Det ena förslaget - att till den svenska regeringen uttala ett motstånd mot gasledningen i Östersjön och riskerna med en sådan exploatering. Det andra förslaget - att säga nej till en affärsuppgörelse där bolaget Nordstream, i avtal utan villkor kopplade till ett gasledningsbygge, får rusta hamnen i Slite för åtskilliga miljoner i avgifter till Gotlands kommun. Resultatet efter debatten är välkänt. Kommunstyrelsen yrkade avslag i båda förslagen och så blev det.
Vi var många åhörare som kom för att lyssna på de gotländska politikerna den här dagen. De politiker som röstade ja till avslag, och emot förslagen, menade att Gotlands kommun och politiker inte äger kompetens i frågan om gasledningen, och eftersom beslutet för svensk del ska tas av Sveriges regering - så är det ingen mening att uttala sig i saken.
Majoriteten i kommunfulläktige, som drev igenom beslutet att inte uttala sig emot gasledningen, argumenterade genom att hävda att en eventuell gasledning i havet regleras av, som man sa - komplicerade internationella konventioner och avtal som gotländska politiker inte har kunskap om och inte kan råda över.
Åhörarna till den gotländska politikerdebatten, måndagen den 17 mars, måste ha frågat sig om de hört rätt när deras folkvalda politiker säger att de inte är kompetenta att uttala sig i en politisk fråga - därför att den regleras av internationella konventioner. Att säga att man inte är kompetent att uttala sig om en politiks fråga som berör den egna kommunen i högsta grad - låter det rimligt? Nej, det lät inte alls rimligt, tyckte säkert flera som hörde debatten i kommunfullmäktige. Är det möjligen en hund begraven här, en politisk hund?

*
Gotlands kommunfullmäktiges debatt om gasledningen, där man sa att man inte har kompetens att uttala sig, är en djupt olycklig byråkratisering av en viktig politisk fråga.
Allmänheten bör nu fråga sig om inte just politiker är valda, och avlönade, för att driva politik - särskilt i ett fall som gasledningen i Östersjön.
Det är inte rimligt att gotländska politiker skyller på okunskap i internationella konventioner och säger att gasledningen är en alltför svår fråga att ta ställning till.
Hur kan man som gotländsk politiker, inför väljare och åhörare, påstå sig vara så okunnig att man inte kan uttala sig när det handlar om en storskalig exploatering av havet som omger hela ön? Och det oavsett om man är för eller emot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!