Dags för den andra disputationen i Visby

Kultur och Nöje2004-11-10 06:00
å lördag sker den andra disputationen i ordningen vid Högskolan på Gotland. Den första hölls för åtta år sedan!
Då, 1996, var det gotlänningen Tor Broström som doktorerade i ämnet energiteknik. Nu är det Mattias Legnér som vill bli filosofie doktor i historia.
Det har alltså tagit lång tid innan högskolan på Gotland fick sin andra disputation. Det betyder inte att högskolan saknat ?egna doktorander? som tagit examen. Men de har inte disputerat i Visby utan vid de respektive skolor där de varit inskrivna.
Men på lördag är det dags för disputation nummer två i den gotländska högskolans historia. Platsen blir aulan i Almedalsbiblioteket där historieläraren och doktoranden Mattias Legnér skall försvara sin avhandling.
Den har titeln ?Fädernelandets rätta beskrivning? med underrubriken lyder ?Mötet mellan antikvarisk forskning och ekonomisk nyttokult i 1700-talets Sverige?. Mattias visar att begreppet fädernelandet kunde uppfattas på flera olika sätt, och ofta identifierade man sig med den egna hembygden.

*
Mattias Legnér har främst letat fram och plöjt igenom ett otal ortsbeskrivningar från 1700-talet. Det vill säga tidskriftsartiklar, uppsatser, avhandlingar och annat som beskriver en viss ort eller begränsat område. Han har lyckats ragga upp inte mindre än 309 ortsbeskrivningar, vilket är ungefär dubbelt så mycket som senare forskning påvisat.
Vissa beskrivningar dyker han djupare in i, och då inte minst i Abraham Hülpers resedagbok från Dalarna. Där finns inte minst mötet mellan det antikvariskt/historiska intresset och det ekonomiska. Det senare var ju något som främst Linné stod för när han reste landet runt för att hitta nyttigheter för landets ekonomi.
Särskilt mycket Gotland finns inte i Mattias avhandling trots att disputationen görs på ön. Dels beror det på att inte särskilt mycket finns skrivet/utgivet från 1700-talets Gotland, däremot finns mycket att hämta från 1800-talet. Dels beror det väl på att Mattias tidigare inte haft så mycket anknytning just till Gotland. Han är bördig från Västerås och kom till Gotland för två år sedan då arbetet med avhandlingen var i sitt slutskede.
? Det var kärleken som drev mig till Gotland, skriver han i avhandlingens inledning. Närmare bestämt gällde det en flicka som fått fast anställning vid länsstyrelsen i Visby och därför flyttat hit. Mattias följde efter och nu arbetar han som lärare i historia vid högskolan.

*
En del Gotland nämns dock i avhandlingen. Naturligtvis Jöran Wallins Gotländska samlingar plus ett par dissertationer eller avhandlingar skrivna av Barfoth i Lund 1767 och Schoumacher vid Uppsala universitet 1716. Men han går inte närmare in på någon av dem utan räknar bara upp dem i den långa listan över ortsbeskrivningar.
Skribenter som Linné tar han inte upp, och man saknar också Georg Westpahls skildringar från Gotland eftersom de inte trycktes upp under 1700-talet utan långt senare.
Opponent vid lördagens disputation i Almedalsaulan blir Nils-Erik Villstrand, professor i historia vid Åbo akademi. Och Mattias Legnér och högskolan hoppas på stor och intresserad publik - tillfällen att åhöra en disputation på Gotland är som sagt sällsynta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!