Daisy gör det lätt att läsa

- Jag är så lycklig, sjunger Gunnel Nyström. Det är måndag förmiddag i Almedalsbiblioteket. Talboken i Sverige firar 50 år och det uppmärksammas vid talboksavdelningen med en veckolång utställning.
Till glädje, nytta och nöje blev talboken ett revolutionerande hjälpmedel. Till Gotland kom talboken 1961. Det var för 44 år sedan och Gunnel Nyström minns hur nyheten gjorde entré i all tysthet.

Kultur och Nöje2005-09-27 06:00
- Från början kände inte jag, och knappast någon annan heller till den. Det var på 1960-talet, och via biblioteket som jag och många andra kom i kontakt med talboken. Tänk vilken lycka för oss synskadade, och för många andra, exempelvis för personer med afasi och alla som har läs- och skrivsvårigheter.
Talboken är inte att förväxla med exempelvis ljudboken. Ljudboken är till för vem som helst, medan talboken är ett hjälpmedel, men inte ett receptbelagt sådant, för personer med olika funktionshinder.

Talböcker finns att låna på alla bibliotek och efter beställning skickas talböcker också hem med gratis posten. Anders Hördin vid Almedalsbiblioteket berättar att talboken på Gotland har ett 60-tal prenumeranter och därutöver mellan 200 och 300 inskrivna låntagare som själva eller med hjälp kommer till biblioteken för att låna.
Förr var det kassettband som gällde för talböcker. För en handfull år sedan gick talböckerna över från kassett. Numera är talboken digital och ges ut på cd-rom-skiva. Daisy, Digitalt Audio-baserat Informationssystem, heter systemet, en svensk uppfinning som gör det enkelt för användaren att
- Med Daisy slipper man trassel med kassettband. De digitala talböckerna är små och lätta, de rymmer upp till 60 timmars speltid och det är lätt att hoppa mellan rubriker eller avsnitt. Daisy-talböcker kan läsas i dator eller i särskilda talboksspelare. Det finns många titlar att låna, både skön- och facklitteratur för både barn och vuxna.
- Deckare hör till de mest populära bland våra talböcker, säger Anders Hördin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!