Dansen växer på Gotland
Med Folkuniversitetet som huvudman har landets första tvååriga dansutbildning på kompletterande nivå startats, likt den konstskoleutbildning och tonsättarutbildning som redan finns i deras regi.
Foto:
Just nu formas ett drygt tiotal elever under gästpedagogen Monica Mengarellis försorg ute i nya brandstationens gympahall där utbildningen huserar. Temat dessa första veckor är Birgit Cullberg, hennes liv och hennes koreografier och de tio eleverna som är på plats denna dag jobbar med baletten "Romeo och Julia" till Prokofjevs mäktiga musik från 1940.
Monica Mengarelli har 23 år bakom sig som dansare i Cullbergbaletten innan hon pensionerade sig och nu fungerar hon som pedagog inom ett ämne hon behärskar till fulländning.
-Det är kul för de här tjejerna, ja det fanns ingen manlig sökande detta första år, att få jobba med en riktig balett. Det skapar en gedigen utbildning oavsett om de fortsätter som dansare, koreografer eller pedagoger, menar hon.
<span class='mr'>*</span>
Åldern på den här första elevkullen är mellan 19 och 37 och bara en enda gotlänning togs in, Anette Löfqvist som nu skall få varva teori med mycket praktik.
Alla eleverna är positiva, i varje fall så här i början, och ser fram emot alla kompetenta gästlärare som kommer under året.
Inom kort kommer Ivo Cramér tillsammans med en av sina pedagoger.
-Den här utbildningen är jättespännande och en verkligt bra satsning, sammanfattar Monica Mengarelli.
-Det innebär mycket mera dans på Gotland, något som inte bara kommer dansarna till godo, det kan öka intresset för dans hos allmänheten och har en livskvali-tetshöjande effekt, tror hon.
Eleverna tycker samfällt att utbildningen verkar lovande och att det är en kul grupp som fått chansen det här första året.
<span class='mr'>*</span>
Kursplanen har skrivits av Helena Högberg som också står för själva grundidén till utbildningen och hon är också kursansvarig.
Hon har därmed också tagit klivet från estetiska programmet på Elfrida Andrée och lämnat jobbet som danskonsulent på Gotland.
-Jag behöver göra något nytt och behovet av den här utbildningen är stort nationellt och det är extra roligt att vi kan göra det här på Gotland, menar Helena Högberg.
Det var strax innan jul allt blev klart med statsbidrag, statlig tillsyn och studiemedel och sedan har allt gått i en rasande fart.
-Det behövs danspedagoger, framför allt för barn och ungdom, även om det kanske inte alltid innebär fasta jobb för de elever som går den här utbildningen, säger hon.
-Behovet av koreografier blir också större, något som bara högskoleutbildade står för annars.
Utbildningens första år är indelat i åtta olika kurser som inte bara handlar om själva dansen och dansträningen. Här finns kurser som "Viktiga flöden" som är en orientering inom filosofi och naturvetenskap, eller "Estetisk orientering" som innebär att lära sig om samarbetsformer mellan teater-, musik-, film- och konstvärlden.
-Redovisningarna efter varje kurs blir spännande, tror Helena Högberg.
-Här har eleverna friheten att göra på många olika sätt, från en ren teoretisk framställan till en dansföreställning.
Första årets elever gallrades ut bland cirka 35l sökande, varav 25 kallades till Gotland för att göra inträdesprov.
-Det var viktigt att skapa en fungerande grupp och att vi fick elever som har minst estetiska programmets danslinje bakom sig, och att det sociala livet fungerar här på Gotland eftersom nästan alla kommer från fastlandet, säger Helena Högberg.
-Men roligast av allt är att dansen växer på Gotland. Visst är det lite tomt att lämna estetiska programmet, men jag var nog själv klar för en förändring, avslutar Helena Högberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!