Dansk romantisk guldålder i centrum

Kultur och Nöje2004-08-12 04:00
Dansk orgelmusiks romantiska guldålder stod i centrum vid Gotlands orgeldagaras invigningskonsert i domkyrkan S:ta Maria på onsdagen.
Interpret var Jörgen Ernst Hansen, Köpenhamn, som därmed åter spelade på ön. Och han hade valt ett program genomgående baserat på danska kompositörer och då inte minst från orgeldynastin Matthison-Hansen. Denna var representerad av inte mindre än tre namn; Hans (1807-1890), Gottfred (1832-1909) och Frederik (1868-1933).
Förutom denna Matthison-Hansenska trio återfanns även Niels W Gade (1817-1890), Peter Heise (1830-1879) samt Rued Langgaard (1893-1952) i det fullmatade spelprogrammet.
Det handlade därmed om den stil som på 1800-talet kom att prägla så mycket av danskt kulturlliv. Intressant eftersom de inte hörs särskilt ofta i Sverige.
Av de representerade verken var Hans Matthison-Hansens "Dronning Dagmar. Fantasi för orgel" av speciellt intresse. Den skrevs till kung Fredrik VI:s bisättning. Men i kompositionen vävde Matthison-Hansen även in element av dansk folkvisa. Något som gjorde skapelsen synnerligen intressant att ta del av.
En poäng i sammanhanget var att Hans Matthison-Hansen vikarierade som organist i Holmens kirke i Köpenhamn, samma kyrka som Jörgen Ernst Hansen tidigare varit organist i. Ett befrändat själsskap som måhända medförde en extra sensitiv tolkning.

Gottfred Matthison-Hansens "Concert for orgel d-moll", opus 15, kändes inte lika omedelbart "guldaktig" utan förmedlade mera allmängiltiga än nyskapande tongångar.
Frederik Matthison-Hansen, slutligen, bidrog med ett enklare verk, orgelkoralen "Vor Fader udi Himmerig". Ett vackert men något tamt verk.
Ytterligare en koral fanns med, "Nu hviler mark og enge", av Peter Heise. En mer originell variant i tonhållningen.
Niels Wilhelm Gades inledande "Tre tonestykker", opus 22, hade liv och intensitet och måste vara härliga att spela. Särskilt den avslutande, a-moll allegro, hör man gärna igen. Att Niels W Gade var en auktoritet på sin tid förstår man.
Den danska konserten avslutades med Rued Langgaard, en tonsättare som ofta skrev i en experimenterande senromantisk stil. Kompositionerna här var av synnerligen spänstig natur och fullkomnade dagens program.
Orgeldagarna, som egentligen inleddes en timme innan orgelkonserten med Bengt Sydmarks Klockspelsmusik, fortsätter i dag. Först spelar Jörgen Ernst Hansen i Träkumla kyrka vid lunchtid och på aftonen är det orgelmässa i domkyrkan med Johann Albrech Michael som organist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!