De har 24 timmar på sig att göra en film
Det sa bara klick är temat för årets Noomaraton.Givna platser är vid en häck, på en mötesplats och bakom en dörr.Gräddfil, ballong och ögonskugga är föremålen som ska vara med.
Noomaraton. Linus Larsson team med Emil Kieri, Anders Läckman, Håkon Lundvall med filmstjärna under filmning till Noomaraton. Foto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Under 24 timmar ska sju minuters film skapas. På torsdag avgörs vinnande bidrag på Gotland vid kortfilmfestivalen på Roxy.
Två vinnande lag från varje län går vidare till final. Från Gotland får därmed åtta tävlande åka till Stockholm
- Filmtävlingen arrangeras för tionde året, berättar Ylva Liljeholm som är verksamhetsansvarig på Film på Gotland.
I Örebro var hon med och hittade på tävlingen som är öppen för alla med fyrmannalag som tävlar mot varandra.
- I år deltar nio regioner. Det är rekordmånga. Från början var det bara Södermanland, Uppland och Västmanland som deltog, berättar Ylva.
I år finns tävlande lag i Västmanland, Örebro, Södermanland, Östergötland, Västernorrland, och Jämtland. Nykomlingar är Gotland och Västra Götaland.
Totalt i helgen beräknas därmed samtidigt mellan 400 och 500 personer i hela landet vara ute och filma.
På 24 timmar ska alltså filmas en historia som innehåller vissa kriterier och som bygger på ett visst tema.
När startskottet för tävlingen gick klockan nio i lördags skickades tävlingstema och kriterier med sms till deltagarna.
Alternativet att få förutsättningarna eller på plats valdes på Gotland av två lag. Den varianten valdes av Linus Larsson Crew och Ljudlöst diskotek, två fyrmannalag med killar som bland annat läser film och manusanalys på Högskolan.
- Noomaraton är en utmaning. Här gäller det att skapa och producera film på kort tid, förklarar killarna som i högskolestudierna är vana vid långtidsprojekt
För de som exempelvis sysslar med specialeffekter, då tre veckors jobb för åtta man kan resultera i tre sekunders film, blir Noomaratons tidsgräns väldigt kort.
- Det ska bli kul att testa. Vi kommer att filma lite här och där i Visby, säger Håkon Lundvall medan planerna i hans grupp drogs upp för helgens filmning.
Ylva Liljeholm förklarar att Noo framför allt är en berättartävling med rörlig bild som verktyg. Under ett dygn ska deltagarna filma en historia som innehåller vissa valda kriterier och som bygger på ett visst tema.
- Ingen åldersgräns finns och alla tävlar mot alla. Samma villkor gäller för exempelvis amatörer och proffs föräldrar och barn, elever och lärare,
- Målet är att få till den bästa berättelsen i bild, vare sig man filmar med mobilkamera eller annan utrustning. Det enda som krävs är att tävlingsbidragen ska kunna överföras och kunna visas på en datafil eller dvd, säger Ylva Liljeholm
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!