De indiska lerfigurerna i Barlingbo är färdiga
För en månad sedan höll föreningen Nya tekniker för keramisk skulptur, Nyteks, ett seminarium med 15 keramiker under ledning av den indiske prästen och keramikern Palanizamy. GA var på plats och bevakade händelsen. Då fick läsarna inte se hur resultatet blev, men det ordnar vi till i dag.Vad keramikerna fick lära sig av Palanizamy var en urgammal indisk teknik när det gäller att göra väldigt stora lerskulpturer i ett enda stycke.
Mäktigt intryck. Man inser snabbt att Eva och Åke Nobling tillsammans med de andra keramikerna i föreningen Nyteks måste tycka att det är spännande, rent av revolutionerande, att kombinera den moderna tekniken med den här uråldriga indiska.Foto: Ulf Glimfalk
Foto: Ulf Glimfalk
Nu är alla lerfigurerna färdiga och står på torkning hos Eva och Åke Nobling vid Lokatta keramik i Barlingbo. I vår kommer man att bränna dem på ett mycket speciellt sätt.
Figurerna står nu på ett underrede som faktiskt är själva ugnsgolvet bestående av två olika sorters eldfast sten och ett ytterhölje av järn. Åke Nobling berättar att över figurerna ska man placera en ugnshuv bestående av keramisk fiber. Ugnshuven ska vara så pass kvalitativ att den, förutom att man kan bränna de fem figurerna, även kan använda den till bränning i framtiden. Ingen glasyr ska användas. Resultatet efter bränning kommer att bli att figurerna har en ljus terrakottafärg.
Hästen och de två stora tempelväktarna är mycket detaljrika och vackra. De ser ut att vara tyngre än de är men lergodset är bara 15 millimeter tjockt och väktarna väger "bara" cirka 200 kilo styck.
Eva och Åke Nobling tycker att seminariet var väldigt lärorikt. De fick lära sig att bygga lätt och samtidigt få det att hålla utan att använda sig av några stödväggar inuti de ihåliga figurerna.
De skulpturer som vi är vana att se i offentlig svensk miljö i dag, består oftast av sten eller brons - material som klarar vårt klimat bra. Om konstnärerna lär sig den här gamla indiska tekniken så kanske vi i framtiden får se stora skulpturer i stengods på offentliga platser - det är en intressant tanke - högbrända skulpturer som tål att stå ute i väder, vind och vinterkyla. En sådan typ av bränning är även ny för den indiske keramikern Palanizamy.
I föreningen Nyteks hoppas man att Palanizamy kan komma tillbaka till Gotland någon gång under nästa år för att lära ut mera. Samtidigt håller man på med en dokumentärfilm om projektet. Filmens andra del spelades in vid seminariet i Barlingbo i augusti och nu söker man pengar för att spela in första delen i Indien under en resa i april nästa år. Eva Nobling berättar att det eventuellt även kan bli en tredje del av filmen.
Det handlar om att kombinera modern teknik med den här uråldriga och på så sätt utveckla det keramiska kunnandet inom Nyteks. Dokumentärfilmen kanske blir något som vi får se i tv i framtiden?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!