Ingen vet exakt, men man räknar med att det på Gotland finns ungefär 2 000 körsångare. Skolkörer och enskilda körer aktiverar flera hundra och inom kyrkan finns 1 200 sångare där varje pastorat har sin egen kör.
- Gotland har en stark körtradition, säger Örjan Klintberg som driver musikförlag i Visby.
Ordförande i Gotlands körförbund är dirigenten Ragnar Håkansson. Han menar att det finns en väl förankrad traditionalism inom rörelsen.
- Där någonstans vill vi göra något annat, då föddes idén på det här, säger Ragnar Håkansson med programmet framför sig till nästa veckas stora körsatsning: Gotland Choral Academy.
33 körledare från hela landet, varav några från ön, ska under fyra dagar tillsammans utforska vad som händer när körmusik växer, från att vara prickar på ett notpapper till en totalupplevelse.
- För att göra det möjligt krävs att man vågar släppa noterna och sjunga utantill, säger Ragnar Håkansson.
När sångarna lagt så mycket tid på att repetera att de inte längre är notbundna kan de i stället lägga fokus på rummet och sina åhörare. Eller snarare betraktare.
För hela idén bakom den unika satsning som för första gången i landet sker här på Gotland bygger på att kombinera körmusiken med scenisk framställan.
Ledare för Gotland Choral Academy är bland annat regissören Örjan Herlitz, som i sitt jobb under många år arbetat med musik och scenisk framställan bland annat på Gotland. Körledaren Bosse Johansson har arbetat med Adolf Fredriks flickkör och tillsammans med Lone Larsen, grundare av vokalensemblen Voces Nordicae, ska de tillsammans med deltagarna utforska de olika musikaliska rum som Gotland erbjuder. Bland annat sockersilon i Roma med sitt väldiga eko.
Voces Nordicae kommer på annandag påsk att ge en offentlig konsert i Visby domkyrka.
- Voces Nordicae har lyft kören till en ny nivå, det blir en häftig upplevelse. De gör ett helt koncept av ett antal sånger till en enda upplevelse såväl sceniskt som musikaliskt, säger Ragnar Håkansson.
Genom att förflytta sig i rummet, men också befinna sig i olika akustiska miljöer, kan ett och samma musikstycke förvandlas till helt olika upplevelser. Och här har Gotland enorma möjligheter, enligt körförbundets Ragnar Håkansson.
- Det finns en enorm potential i Gotlands 2 000 körsångare att fascinera och kunna göra någonting roligt genom att tänka annorlunda, säger han.
Anna-Britta von Schulman sjunger i Visby vokalensemble och hon är med som arrangör till körmusikutbildningen nästa vecka. Hon menar att körsångare ofta är dåliga på att gå på varandras konserter, där överraskningsmomenten är få.
- Det här kan vara ett sätt att få mer publik, säger Anna-Britta von Schulman.
Hon och de övriga arrangörerna hoppas att de gotländska deltagande körledarna kommer att lämna sina musikaliska avtryck på ön efter att de fyra dagarna avslutats.
Förhoppningen är att Gotland Choral Academy ska kunna bli ett årligt återkommande evenemang.