De träffas över nationsgränserna

Internationella dagen i Hemse har vuxit ur försöksstadiet och har detta tredje år blivit ett självklart arrangemang för de som vill pröva något nytt, lära sig mera i olika skilda ämnen eller som ett bra och roligt sätt att träffas över nations- eller kulturgränser.I år var föreläsarna och utställarna fler och aktiviteterna mer varierade än tidigare år.

Dramapedagog Birgitta Apelkvist ledde workshops i rollspel och improvisation.

Dramapedagog Birgitta Apelkvist ledde workshops i rollspel och improvisation.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2010-11-09 04:00
En timmes kurs för att pröva på djembetrummor varvat med en timmes föreläsning om islam. Därefter fikapaus och uppvisning av orientalisk dans, för att sedan avsluta dagen med en föreläsning om Palestina - ett ockuperat land, innan det är dags för afrikansk middag och teaterbeök på Hemsegården.
Så kunde en heldag se ut för de som valt att besöka Internationella dagen i Hemse.
Åsa Akre, initiativtagare och spindeln i nätet sedan tre år, tror att arrangemanget kommer att fortsätta.
- Visserligen ska vi utvärdera årets arrangemang, men det är roligt att se hur engagemanget breddas år från år, säger hon.
Men om det ideella engagemanget fortsätter hos alla dem som hjälper till att skapa dagen så är dat klart att det fortsätter, säger Åsa Akre, lärare på Hemse folkhögskola, men också ordförande för Sudrets Teaterförening och det var i den rollen hon födde idén till den här temadagen som blev Internationella dagen.

Kulturkrockar
Internationella möten och kulturkrockar står i centrum - både i praktiken och på ett mera intellektuellt plan.
Här kunde man i går besöka ett 20-tal olika seminarier eller föreläsningar, i programmet kallade att "träffa en levande bok".
Många lät sig få mera kunskaper om islam och islamofobi tillsammans med Fahad Fahel som studerar praktisk filosofi på Stockholms universitet.
Fahad, praktiserande muslim som är uppvuxen i Visby, berättade om islams många olika ansikten och om vad som egentligen står i Koranen och hur detta tolkas av muslimer och islams motståndare.
Tillsammans med Ellen Ståhl från Röda korsets byrå mot diskriminering svarade han också på de vanligaste frågorna om islam.
Fahad kunde bland annat berätta om det stora missnöje som finns bland muslimer med de orättvisor som islam fått stå ut med under historien.
- Men ändå är islamofobin ganska blygsam i Sverige om man ser det i Europeisk måttstock. Tyvärr kommer den dock att tillta, mycket tack vare medias krigsföring, som vi nu kan se i de skandinaviska grannländerna. På sikt kommer detta dock att gynna synen på islam eftersom folk tvingas lära sig mer om denna religion, menar Fahad Fahel.

Rollspel
Lite av samma tema kunde man lära och diskutera tillsammans med Tomatteatern som spelade forumteater under ledning av Sofia Ahlin Schwanbom.
Fem medlemmar hade förberett en scen från skolans värld där rasism, invandrarfientlighet och kulturkrockar stod i centrum.
- Vi vill få igång en diskussion om Sverigedemokraterna och den vardagsrasism som florerar bland dagens unga och testa olika hypoteser med hjälp av drama, berättar Malin Karlsson, en av de fem kvinnliga skådespelarna.
Drama och improvisation behandlades också av de grupper som besökte dramapedagogen Birgitta Apelkvist. Med hjälp av rollspel kunde deltagarna tränga ner bland våra kulturrötter och traditioner.
De som valt att lära sig sjunga afrikanskt tillsammans med Mats Hallberg fick lära sig att sjunga med mera än bara rösten. I en afrikansk bröllopssång sågs gruppen sjunga med hela kroppen.

Stort engagemang
Deltagarna i de olika grupper som formerades under dagen kunde räknas in i två kategorier, de som var nöjda och de som var mycket nöjda. Alla besökarna imponerades av det stora utbudet och det engagemang som Folkhögskolan och deras lärare lagt ner för att skapa den här dagen.
Det var nämligen inte bara på själva Folkhögskolan som det ordnades aktiviteter, de var spridda även till Pingstkyrkan, Kupan och församlingshemmet. Dessutom den avslutande middagen och teaterföreställningen "Kongo" på Hemsegården.
Bland alla utställare som trängdes på Folkhögskolan kunde man lära mera om afrikanskt hantverk. "De syende mödrarna" är en grupp på 300 mödrar till handikappade barn i Zimbabwe vars produkter fanns till försäljning, liksom smycken tillverkade av sexuellt utnyttjade kvinnor i Kenya.
Röda korset, Rädda barnen, Unicef och Ship to Gaza var andra organisationer som hade bokbord under dagen.

Orientalisk dans
Tre elever från folkhögskolans filial i Fårösund gillade dagen i Hemse.
- Det är mysigt och så lär vi oss massa saker. Just nu har vi lyssnat om situationen i Indien och i Palestina och då har vi det bästa kvar, att spela trummor och gå på teater, sa Sofia Ohlsson.
Men innan dess fick de se fem gotländska kvinnor dansa orientaliskt, där magdans var en given ingrediens.
- Vi går alla och tränar dans hos Marie Carlsson i Sanda som leder både nybörjar- och fortsättningskurser, sa Katarina Gardelin.
- Det är annorlunda, mera rytmiskt och så får vi lära oss mer om andra kulturer, berättade Theres Enblom.
Och en bättre sammanfattning av Internationella dagen i Hemse är nog inte möjlig att ge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!