Den animerade filmens tid är här och nu
I morgon, fredag, är det den animerade filmens dag. På Gotland kommer den internationella dagen uppmärksammas på galleri Tapeten, som i samarbete med Film på Gotland, visar ett urval av svensk och utländsk animerad film.
- Det är en hyllning till den animerade filmen, med betoning på konstanimering och experimentell film, säger Paola Ciliberto, Film på Gotland.
Intresset för animerad film är stort på Gotland, både att konsumera och producera. Det senaste året har Film på Gotland gett stöd till cirka 7 animerade filmer och det skulle kunna vara ännu fler.
- Det finns många på Gotland som vill göra animerad film, de utbildningar som finns här lockar hit många filmintresserade. Av alla filmer som produceras på Gotland just nu, visar den animerade filmen väldigt hög klass, säger Paola Ciliberto.
Nej, det råder inte brist vare sig på idéer eller på duktiga filmmakare, det är snarare ekonomin som är problemet.
- Det är alltid problem med finansieringen. Det är därför som vi samarbetar, säger Finn Engström, ordförande i föreningen Smultronfabriken, som nyligen flyttat sin redigeringsstudio från Café Minan, till Film på Gotlands lokaler.
Föreningen Smultronfabriken, som fungerar som nätverk för verksamma inom filmkonsten, har annars sitt huvudsäte i Rute.
- Men vi har alltid haft en filial i Visby, jag tycker att det är viktigt att ha en koppling till Visby. För Smultronfabriken innebär det också en möjlighet att skapa kontakter, säger Finn Engström.
- Lösningen, i brist på lokaler, blev ett väldigt lämpligt samarbete, säger Paola Ciliberto.
Både Smultronfabriken och Film på Gotland tror att ett ökat samarbete kan gynna både dem och den animerade filmens roll på Gotland i stort.
- En dröm vore att alla filmverksamma kunde finnas i anslutning till varandra, det skapar ett bra och viktigt flöde. Vår strävan är att skapa en hållbar struktur där alla kan få plats och det här är en del av det arbetet. Om vi skapar en stark plattform, är möjligheterna större för Gotland att bli ett centrum för animation, säger Paola Ciliberto.
Filmaren och animatören Åsa Sjöström arbetar just nu med filmen "En skymningsberättelse", som produceras i samarbete med Film på Gotland och Smultronfabriken.
- Det har varit jättelyckat. De har många duktiga medarbetare och jag tror att både dem och jag har fått ut mycket av det, säger hon.
Filmen bygger på en novell av fransmannen Guy de Maupassant och har delvis spelats in på Villa Muramaris.
- Det är en slags existentiell skräckis, som blandar animation med skådespeleri, säger Åsa Sjöström.
Hon ser klara fördelar med den animerade filmen.
- När du jobbar med digital teknik och animation behövs inte team med jättemånga människor. En animatör är ofta en person som står för manus, regi och som även har bilden i huvudet. Dessutom är animationen som ett internationellt språk, som kan visas och förstås över hela världen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!