Den provocerande Kristusbilden

Gud med oss - är ett viktigt stråk i den kristna tron. Gud blir människa, väljer att födas till denna jord för att dela det jordiska, det mänskliga.

"Dessa mina minsta" papier maché av koreanen Shin Hye Jung, Korea, är ett av verken på Made in Asia i Visby domkyrka. Foto: Jim Elfström/IKON

"Dessa mina minsta" papier maché av koreanen Shin Hye Jung, Korea, är ett av verken på Made in Asia i Visby domkyrka. Foto: Jim Elfström/IKON

Foto:

Kultur och Nöje2008-09-16 04:00
Därför brukar det sägas att genom Jesus kommer Gud till oss i ögonhöjd.
Många av bilderna i "Made in Asia"-utställningen, som just nu visas i domkyrkan, har just detta perspektiv. Vi ser en snedögd Kristus från Japan, Kristus i jättestaden Manillas slum, Kristus i traditionell folkdräkt från Mongoliet. Kristus delar människors vardag, närmar sig i ögonhöjd och kan därför verka befriande och förlösande.
Det finns starka krafter i vår tid, också i vårt land, som hävdar att Gud, Kristus, det goda, sanna och riktiga bara kan uppenbaras inom kyrkans hägn. Man monopoliserar Gud och det goda.
Konstutställningen "Made in Asia" vill markera att Guds son inte kan stängas in och ägas av kyrkan. Kristus kom inte till kyrkan utan till världen, inte till de kristna utan till människorna.

*
Är det möjligt att tänka sig tro utan bilder? Jag tror inte det. Vi människor behöver bilder och symboler att hänga upp vår tro på. Samtidigt måste vi vara medvetna om att varje bild av Gud är en förenkling. Som människor kan vi inte annat än att avbilda Kristus i vår egen kultur.
Samtidigt måste vi undvika att fånga Kristus i vårt eget så till den grad att Gud blir vår fånge och husgud. Därför måste vi arbeta på att frikoppla Kristusbilden från vår egen kontext. Ett sätt att frikoppla Kristus är att visa på många Kristusbilder.
Svenska kyrkan vill fortsätta att problematisera vår egen kulturs Kristusbild. Det bästa sättet är då att ta hem andra Kristustolkningar än den gängse västerländska. Bilder som sprungit fram ur samma tro men i en annan kulturkontext kan vara redskap för oss i Sverige att komma under ytan på våra egna bilder av Kristus. Kanske kan vi med andra kulturers tolkningar diskutera skillnaden mellan yta och djup, form och innehåll, tradition och tro...

*
Det stora med Kristus är kanske möjligare att ta till sig om vi får öva oss på Kristuskonst från andra delar av världen? Inför Kristusbilden från en annan kultur, framsprungen ur en annan kyrkas teologi och tradition, förstår jag att Kristus inte är min, eller ens din och min utan också deras. I mötet med andra Kristusbilder än mina egna växer Gud.
Inför mötet med den andres Kristusbild blir det uppenbart att Kristus kan tolkas olika. Det kan vara oroande för många. Men är inte det varje Kristustolknings mission - att röra om bland färdiga föreställningar och därmed bidra till fördjupning och växt? Kanske kan enfald botas med mångfald. Made in Asia vill frikoppla Kristus från det mänskliga i västerländsk tappning samtidigt som Kristus tydligt kopplas till det mänskliga.
I kyrkan tar ofta orden överhanden. Många i vår tid är trötta på alla orden. Kristen tro handlar om det outsägliga, då är det olyckligt att kyrkan så mycket hängt upp sitt liv på det talade och skrivna ordet. Bilden ger större utrymme för betraktaren och inbjuder till dialog - därför kommer vi i domkyrkan att regelbundet visa utställningar.

*
Att ta hjälp av det världsvida sammanhanget för att förstå Kristus är inte nytt. Svenskar som arbetat utomlands har i århundraden tagit hem en annan bild än den gängse. År 1926 skriver missionären KB Westman i Kina ett brev till ärkebiskop Nathan Söderblom: "Det finns dock en tröst däruti att Kristus lyckligtvis inte var västerlänning. Han var och är universell. Och det är inte den västerländska kulturen vi äro satta att förkunna, utan Honom. Och han kan ha en plats även i en äkta kinesisk kultur, som har avskalats amerikanskt krimskrams. Alltså arbetar vi vidare..."
Vi hoppas på många goda samtal omkring vår Kristusbild.

Domprost, Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!