Den snabba kocken ny i matboksfloden
Foto:
Den är översatt från finskan av Saara Lindstedt. Författaren har haft matbutik i många år och har även ett eget cateringföretag, men har också lång erfarenhet som kock, kallskänka och matmästare.
Jag gav mig i kast med boken av två skäl: jag är intresserad av mat som man kan tillaga med enkla medel inom rimlig tid, men också av olika länders mattraditioner.
Det senare fann jag inte så mycket av utan matrecepten speglar nutidens mathållning på andra sidan Östersjön - jag hittade till exempel varken mujkor eller memma.
De många recepten är helt okej och tillagas av ungefär samma råvaror som vi har i våra egna svenska matbutiker. Vad jag saknar är uppgift om för hur många personer recepten är beräknade - det varierar högt avsevärt mellan dem, men de flesta tycks vara avpassade för fyra personer.
Förlaget uppges vara nystartat och det kan ursäkta att det inte finns rubriken "Fiskrätter" i den inledande innehållsförteckningen, men det är ingen konst att hitta fiskavdelningen med sitt 60-tal recept, av vilka en del verkligen får det att vattnas i munnen.
Kanske somliga tycker man borde anlitat en rikssvensk språkgranskare, men jag finner det språk som används bitvis vara ganska charmigt, så mig stör det inte.
Matböcker brukar vara överdådigt illustrerade med frestande färgbilder, men här finner man inget "bling-bling" i den stilen utan enbart ett litet antal trivsamma teckningar signerade Ulla Silvola.
Den här boken är i alla fall en trevlig start för ett nytt förlag och jag hoppas att den inte drunknar bland årets 364 andra nya matböcker.
J&S Förlag
352 s
ISBN 978-952-58-3500-7
352 s
ISBN 978-952-58-3500-7
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!