Designåret ett avstamp för större satsningar
I går var det upptaktsmöte i Fornsalens bildstenshall. Kaffe och bar, musik och trolleri ? men viktigast var idékläckning och information om Designårets lokala organisation.
Aktiviteter knutna till Designåret på Gotland har sammanlagt fått omkring tre miljoner kronor från kommunen och EU. Pengarna ska bland annat användas för att bygga upp samarbetsformer mellan öns näringsliv och Högskolan på Gotland. Målet är att satsningen ska skapa ett tiotal nya jobb.
Lena Thalin från kommunens regionala utvecklingsteam förklarade varför kommunen är med och satsar:
? När vi gjorde en omvärldsanalys såg vi tre områden där Gotland kan bli unikt och där vi kan skapa en hållbar utveckling. Ett av områdena är gotländska kvalitetsprodukter. (De andra två år upplevelseturism och interaktiva media).
På Gotland är det Länsmuseet, högskolan, och Grasp (fem konstnärer och konsthantverkare som bildat gemensam förening) som samordnar Designåret. En rad arbetsgrupper för marknadsförning och aktiviteter ska skapas.
Projektledare är Camilla Knekta. Hon har redan en rad idéer ? en hemsida med länkar, tre informationstidningar under 2005, seminarier, workshops och utställningar. I april ska en stor konferens arrangeras i Fårösund, med fokus på hur design kan vara en drivkraft i omställningen av arbetslivet.
Perspektivet är längre än ett år. Stina Lindholm, ordförande i Grasp (som står för Gotland resources and staffage projects), ser Designåret som en kraftsamling som kan leda fram till ett ?Design resource Gotland? ? ett designhus där kunskaper om teknik, material och marknadsföring samlas. Redan för tre år sedan gjorde hon tillsammans med arkitekten Martina Eriksson en förstudie för hur ett sådant hus kan skapas.
Designåret 2005 är en nationell satsning. Redan för två år sedan deklarerade regeringen att 2005 skulle bli Designåret. Statliga myndigheter fick i uppdrag att förbereda projekt och kommuner, landsting och företag inbjöds att delta. Målet med året är att öka medvetenheten om vad form och design kan bidra med i ett samhällsperspektiv.
Sju områden är prioriterade: arbetsliv och design, design som kulturellt uttryck, offentlig upphandling, design som tillväxtfaktor, design för alla, långsiktigt hållbar design samt utbildning och forskning.
Föreningen Svensk form har fått regeringens uppdrag att förbereda och genomföra Designåret. I den styrgrupp som leder arbetet ingår representanter för Nationalmuseum, Statens konstråd, Konstnärsnämnden, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Konstfack, Vetenskapsrådet och Stiftelsen svensk industridesign.
På rikskampanjens hemsida finns i dagsläget bara ett gotländskt projekt anmält. Det är Mattias Ljunggren, Stockholm, som i betong ska göra ett stiliserat gotländskt 1700-talshus. Huset blir cirka 25 kvadratmeter och ska ses som en arkitektonisk skulptur. Syftet med huset är att diskutera stil, smak och material.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!