Designkonferens med fokus på mer än bara formgivning
Den nationella designkonferensen i Fårösund fick en bredd som sträcker sig långt utöver själva formgivningen. Under två dagar har 150 deltagare diskuterat allt det finns runt om själva kärnan - allt från hur en idé föds ända till marknadsföringen av den färdiga produkten.
Valet av Fårösund var inget hugskott. Göran Brulin, professor vid Arbetslivsinstitutet, använde nyligen norra Gotland för att beskriva hur industri och militär verksamhet på norr ersatts av verksamhet som i grunden bygger på god design. I boken "Design för ett nytt arbetsliv - Gotland i förvandling" gav han en rad konkreta exempel, och konferensens första dag ägnades åt att titta närmare på några av dessa. Fördelade i två bussar åkte deltagarna runt för att se på Skymnings lamm och pälsgård i Fleringe, Fabriken på Furillen, Slite Stenhuggeri och Skulpturfabriken i Boge. Måndagskvällens middag intogs i Fårösunds fästning - ytterligare ett exempel på hur norra Gotland ändrat skepnad.
Ytterligare ett gotländskt exempel, Vamlingbolaget, presenterades under tisdagen tillsammans med två fastländska projekt - Ishotellet i Jukkasjärvi och Eldrimner i Jämtland.
Yngve Bergkvist från Ishotellet är ett exempel på hur man med engagemang kan förvandla en galen idé till något som numera marknadsförs över hela världen. Nu gäller det inte bara övernattning i ishotellet, utan även försäljning av is över hela världen. Och det senaste - att sätta upp Shakespeares "Romeo och Julia" i en isteater.
- Vi har mycket att lära av Yngve Bergkvist. Och vi behöver flera galna idéer här på Gotland, säger Stina Lindholm som driver Skulturfabriken i Boge.
Eldrimner är ett resurscenter som hjälpt små livsmedelsföretag i Jämtland att utvecklas. Älgsalami och fårostar, gårdsmejerier och mobila produktionskök har kanske inte så mycket med design att göra, men Bodil Cornell berättade hur småföretagen genom samarbete lyckats nå framgångar. Skärvångens Bymejeri är ett exempel på ett litet mejeri som lyckas exportera ostar ända till Australien. På Gotland finns de dock inte.
Bland deltagarna i konferensen fanns Staffan Bengtsson, en av de två programledarna i SVT:s "Bästa formen". Han fick nationalromantiska tankar efter att ha hört några av föredragshållarna:
- Det är jämtländska fäbodar, mesost och is. Helsvenskt. Och kungligheterna är med överallt, de har smakat osten från jämtland och besökt ishotellet.
Det är designår i år. Allt har blivit design och begreppet börjar bli lite nött, tycker Staffan Bengtsson.
- Här på Gotland kopplas design ihop med upplevelseindustrin. Ön betyder mycket för marknadsföringen av produkterna, den ger bra PR och sedan kan man sälja det mesta, säger han.
Enligt Staffan Bengtsson vore det bättra att använda begreppet formgivning istället för att tala om design.
- Design är på väg att bli ett urvattnat begrepp. Formgivning däremot, begränsar definitionen och är tydligare. Man talar om det arbete som ligger bakom att formge ett föremål, säger han.
Den två dagar långa konferensen har dokumenterats av Bengt Strömberg. En presentation kommer att finnas på www.designgotland.se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!