Dessa fåröälskande fåröbor
Det stämmer nog. Särskilt om man sett deras nya bok om sitt älskade Fårö.
Det är öns hembygdsförening som på eget förlag kommit ut med andra delen av sitt bokverk om Fårö. "FårÖ bebyggt land" heter den och är minst lika imponerande och diger som första delen som kom för tre år sedan.
Mest imponerad är jag nog av Roger Öhrmans skildring av hur kulturlandskapet och bebyggelsen vuxit fram och förändrats från 1600-talet till våra dagar. Han tycks ha mjölkat det mesta ur nyttiga källor som skattläggnings- och skifteskartor, jordböcker, husesyner, Säve, Gunnar Jonsson och mycket annat. Man får en bra och överskådlig bild av ett framväxande Fårö.
Läsvärt om bebyggelse är också Joakim Hanssons betraktelser över fritidshusen som växer sig allt större. I fjol byggdes ett på 300 kvadrat större är de flesta permanenta fåröhusen! Hansson är försiktigt kritisk.
Till bebyggelsehistoria kan man också räkna in Evert Melefors uppsats om gårdarnas namn byggd mycket på Fårö-Olles forskning och Erik W Ohlssons inlägg om täckatingarna.
<span class='mr'>*</span>
Naturligtvis är det Majvor Östergren som berättar om Fårös forntid och avslöjar att fåröborna faktiskt är 6000 år yngre än övriga gotlänningar. Hon skriver sakkunnigt och fylligt precis som Sven-Ingemund Svantesson när han skildrar öns geologi.
Den som är intresserad av båtar får sitt lystmäte genom Osborn Nyström, som förutom vägar och gästgiverier beskriver öns färjehistoria, och genom Ingvar Larsson som inte bara berättar om fiskelägen och strandbodar utan initierat och engagerat också om båtar, båtbyggeri och båtbyggare. Mycket intressant!
*
Jan Utas kan berätta om Fårö kyrka, den som Säve beskrev som "naken, ladumessig och faslig". Men Utas ser mer än så, och Osborne Nyström, Gunilla Brogren och Helly Öhman spär på med spännande inventarier. Inte minst kyrkans lilla käutatavla är värd att grunna lite extra över.
Lägg därvid Roger Öhrmans lilla uppsats om kyrkogården och Erik W Ohlssons berättelser om rävskall så förstår du ett det finns mycket att läsa. Dessutom är det mesta mycket välskrivet och man märker att författarna lagt ner mycket möda på sina verk. Men så gäller det ju också Fårö!
Naturligtvis finns gott om bilder på de 375 sidorna, dock ganska försiktigt exponerade.
Vi väntar med spänning på den utlovade Fåröboken del tre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!