Det glänser om ullen och ryorna på Konstmuseet
Utställningsprojektet har vuxit fram genom olika steg när sju hemslöjdskonsulenter från lika många län fördjupade sig i ryornas historia.
Ett samarbete inleddes sedan med Wåhlstedts textilverkstad som började tillverka ett ullgarn, UllMa, som skulle se hemspunnet ut, alltså att det inte skulle vara så jämntjockt som fabrikstillverkat garn är.
<span class='mr'>*</span>
Ryans historia på Gotland är dock ganska skral, i Fornsalens arkiv finns endast en enda rya och när den tillverkades är det ingen som egentligen vet.
-Den kommer från Grötlingbo och användes troligen som kälkmatta, berättar hemslöjdskonsulent Birgitta Nygren.
Det var alltså på 1900-talet som ryorna började användas som mattor på golven. Dessförinnan användes de för att hålla värmen i exempelvis sängar.
-Antagligen som ersättning när man inte hade råd med fällar, tror Birgitta Nygren.
Hon berättar hur båtsmännen i roten skulle utrustas med en rya, ett förfarande som även användes inom armén.
Ryan var en stor och kostsam textil som det tog tid och pengar att väva eller sy som började bli vanlig vid mitten av 1900-talet då golvet blev den centrala placeringen.
<span class='mr'>*</span>
Inventeringen 1995 av gotländska salsmattor ligger till grund för det uppdrag Barbro Lomakka fått till den här utställningen.
Med tre nya mattor, färgsatta i de grå skalorna, har hon hämtat designen från de långa, smala salsmattor som är så vanliga i gotländska hem.
Och eftersom det finns så få spår av gotländska ryamattor har hon jobbat fritt med inknutna ulltrådar och vadmalsrosetter.
Mattan "Matrix" i klassisk trasmattestil, lång och smal, har det traditionella formatet och så har Barbro Lomakka "gråat till det"på ett mycket läckert sätt.
Även Birgitta Nygren gillar vad hon ser:
-Det finns så mycket i mattan som Barbro gjort till ett gotländskt sätt att se på mattor, menar hon.
Utställningen innehåller också ett inspirationsrum där bland annat barngrupper kan samlas till Agneta Gazelius sagostunder och där både barn och vuxna kan pröva på det här med att knyta ryor.
Utställningen pågår till och med 17 oktober.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!