Det gotländska kulturåret 2007
Foto, film, bokdebutanter, sång, teater, skön konst och Linné. GT har sammanfattat kulturåret 2007.
Ingmar Bergman gick ur tiden den 30 juli i sitt hem på Fårö och begravdes och jordfästes senare i Fårö kyrka. foto: tommy söderlund
Foto: Tommy Söderlund
Januari:
Linnéåret. Redan i januari tändes vårdkasarna för "Linnéåret" som skulle genomsyra mycket av årets kulturhändelser, inte minst på Gotland. Skyltning av berömda platser skulle varvas med en mångfald teaterpjäser och föreläsningar, kartor och flera nya böcker skulle tryckas, utställningar och vandringar stod också på programmet. Högtidligt statsbesök blev det när Linnaean Society från London besökte Gotland.
Andra bullar. Helt "Andre bullar" serverades på Rondo när Gotlandsrevyn hade premiär. "En varm, rolig men inte helt lättsmält revy", skrev Eva Bofride i GT:s spalter.
Näringslivet kastade sig in i det gotländska kulturlivet på ett mycket påtagligt sätt när de två gotländska näringslivsprofilerna Peter Nygårds, omvärldsstrateg på Swedbank, och Lars Wedenborn, vice vd för Investor, tillsammans med författaren Henning Mankell startade en insamling för att få ihop en miljon kronor till Romateaterns nya publikläktare.
Biopremiärer. Två galaföreställningar blev det i Fårösund och sedan i Visby när den på Gotland inspelade ungdomsfilmen "Rosa - the Movie" förhandsvisades för statister och allmänhet i sällskap med skådespelare, regissör och resten av filmteamet. "En varm och underhållande film om kärlek och vänskap", sammanfattade GT:s recensent.
Februari:
Länsdansen visade upp sig för första gången när de dansade drömmar vid en världspremiär på Slite teater. Tanken var att göra Slite och teatern till ett dansens centrum på Gotland. "Låt dig förföras av dina egna drömmar", skrev GT:s recensent.
Kulturbråk blev det när många av de musiker som ombetts att ställa upp under invigningen av Wisby Strand förväntades spela gratis. "Gäller det även snickarna?", undrade musikerna som ville ha svar om kommunens policy i frågan. Ett möte mellan kommunen och Gotlands musikråd ökade förståelsen mellan parterna, men ändrade ingenting i sak.
BAC. Protester började också höras när det gäller den ekonomiska verkligheten för Baltic Art Center i Visby. Många som arbetar inom kultursektorn uppmanade kommunens representanter att inse betydelsen av BAC för hela öns utveckling. Kultur- och fritidsnämnens nytillträdda ordförande Inger Harlevi vill vara med "och föra diskussioner om framtiden men vill inte vara något kassaskrin". Stödet för BAC växte under våren också till en nationell fråga. Senare under året meddelades att BAC ställer in sin publika verksamhet till förmån för kärnverksamheterna.
Lena Bogegård var strålande som hund när Länsteatern hade premiär på Karl Seldahls uppsättning av "Sagan om den lilla farbrorn", fritt efter Barbro Lindgrens saga. GT:s Eva Bofride skrev i sin recension att sagans värld kändes väldigt närvarande.
Mars:
Reportagebok. GT-journalisten Åsa Sveds gav ut sin bok om den juridiska processen runt rättegångarna i samband med Gotlandsbolagets senaste fartygsbyggen - en historia om förtal och dolda nummerkonton, lögner och ond bråd död. Nyhetsrapporteringen runt "muthärvan" räckte också till denna reportagebok där även rättsväsendet får en släng av sleven.
Vandringskäpp. Jan "Bubbis" Sandborg fick ta emot Bacchii Bröders vandringspris "Vandringskäppen". Naturligtvis välförtjänt, men nu väntar hela Gotland på att en kvinna ska bli den sjätte pristagaren.
Kalkbruksmuseet i Bläse berättar om sina ekonomiska problem och försöker få en uppgörelse med kommunen om mera pengar för detta kulturarv och denna viktiga kulturmötesplats. Men några nya pengar för att sprida kunskap om den gotländska stenindustrins historia blev det inte den här gången.
Ronecabaren spelade sin nya revy för ett 20-tal fullsatta hus och GT:s omdöme blev naturligtvis "Oskapligt roligt".
Lång debut. Gunnar Järeld släppte äntligen sin debutplatta efter elva års planerande, inspelningar och mixande. Resultatet blev helgjutet enligt GT.
Thomas Jankert inledde sin marsch mot riksdagen genom att ha premiär för sin egen pjäs "Sista ordet" - en stark pjäs om utanförskap och om livet som alkoholist - som också gjorde så starkt intryck på några politiker att han senare under året fick visa pjäsen för riksdagsledamöterna.
Motsättningar. En revisionsrapport visar att det råder motsättningar och konflikter på Elfrida Andreegymnasiets program Den rörliga bildens språk. Problemen drabbade undervisningen och eleverna och ett åtgärdsprogram upprättades där personal men också elever och föräldrar deltog.
April:
Poesidebut. Den, sedan tiotalet år, gotländske poeten Christer Boberg debuterar med sin poesisamling "Sekvensen om pappersblomman", finstämt, avskalat och ordsmakande.
Vårsalongen. Kocken, matestradören och numera konstnären Tommy Malmquist fick ta emot GT:s jurypris vid årets Vårsalong i Lärbro som arrangerades under påskhelgen. Han visade fyra reliefer med motiv från ungdomslivet som sjöman. Publikens pris gick till Marléen Kolmodin för ett motiv där hon lekt med vallmo och blåeld.
Musikalrekord. Gotlands Musikalkompani slog rekord flera gånger om. Mer artister, mer publik och bästa musikalen någonsin med "Spelman på taket".
Profil ur tiden. En av Gotlands stora konstnärsprofiler, Eugenijus Budrys, gick ur tiden. Han var en passionerad målare ända in i det sista och vi minns honom speciellt för de vackra, färgstarka och nonfigurativa emaljerna.
Marie Nilsson Lind hyllades extra av den gotländska publiken då hon med sin riksteaterturné "Välkommen till mitt liv 2" spred livslust genom att berätta om sina svårigheter i livet. En både begåvad och modig föreställning som hon spelade både i Slite och Hemse.
Maj:
Gulin-pris. Årets Gullin-pristagare blev körledaren Gunnar Eriksson som genom åren fortsatt att framföra Lars Gullins musik i vitt skilda sammanhang.
Sven-David Sandström deltog ännu en gång vid den årliga Ljudvågor-festivalen, i år den tolfte i ordningen, där tonsättareleverna spelade upp valda delar av sina nya verk under den fyra dagar långa festivalen.
En gotlandsson besöker ön när Andreas Pettersson hade releaseparty för sin nya platta med musik av Gershwin på Jazzklubben. Det visade sig att Gershwins musik passade den gotländske jazzgitarristen alldeles förträffligt.
Fotolegendar. 50 år av gotländskt fotografi visades upp på Fotogalleriet i Visby när fotografilegenden Hans Hemlin, som hastigt avled härom dagen, visade ett urval av sina bilder.
Öppna Ateljéer växer stadigt och i år räknade konstnärerna in ett snitt på 240 besökare per ateljé. Pingsthelgen 2008 räknar man med att vara 115 aktiva konstnärer som öppnar sina ateljéer och aktiviteterna utökas med nya arrangemang hela tiden.
Juni:
Länsteatern presenterade höstens stora satsning där det numera gotländska teaterparet Leif Sundberg och Ingegerd Monthan debuterade, Leif som regissör till Ingegerds text "Varifrån är vinden". Pjäsen som hämtat sin ramhandling från 1361, dagarna efter Valdemars seger över den gotländska bondehären utanför Visby ringmur, spelades även runt om i bygdegårdarna.
"Närvaro och utmärkt skådespeleri gör att smärtan och sorgen känns fysiskt" skrev GT:s Bengt Valentinsson efter premiären på Länsteatern den 26 september.
Filmstudenterna vid högskolans två olika program känner inte igen sig i den kritik som Högskoleverket riktar mot Högskolan på Gotland där även examinationsrätten ifrågasattes. Det framkom i juni då treårseleverna pitchade sina filmer inför examinationen.
Emelie Bergbohm fick ett stipendium ur Hans Ullbergs fond vid Riksteaterns kongress. Hon fick det för sin "obändiga optimism och idoga kamp för ett levande kulturutbud på sin hemort", och sitt arbete i riksteaterföreningen Tablå.
Kronprinsessan Victoria invigde det nyrenoverade Fornsalen där tio nya utställningar kunde visas upp för publiken. Tillgängligheten har ökats under den tid som Fornsalen varit stängd för renovering och utbyggnad, bland annat har butik och kafé fått nya lokaler på bottenplanet. Carl von Linné präglade naturligtvis många av de nya utställningarna.
1 244 sidor. Tredje delen av Fårös sockenbok utkommer med 500 sidor om människorna på ön. Totalt har nu hembygdsföreningen givit ut 1 244 sidor om sitt kära Fårö.
Bergmanveckan. Regissören Kenneth Branagh gästade invigningen av årets Bergmanvecka som numera har en trogen publik. Men han var inte ensam världsstjärna på Bergmanveckan, dit räknas naturligtvis även Bibi Andersson som invigningstalade.
Huvudpersonen Ingmar Bergman kom inte själv till invigningen detta år, men hans arkiv anses nu så viktiga för mänskligheten att de fördes upp på Unescos lista över "Memory of the Words, motsvarigheten till de mera kända världsarven.
Urpremiären av Unga Romas "Häxxxorna" blev en läskigt rolig och fartfylld föreställning om kommunikation mellan barn och föräldrar. "Spännande, full fart, vackert och väldigt, väldigt roligt" skrev GT:s recensent.
Hamlet. Dagen efter den 27 juni hade Romateatern premiär för "Hamlet" i regi av Lars Norén. "Galet, mänskligt, sorgligt och sevärt" skrev Veronica Lilja i GT om föreställningen som väckt stort intresse långt utanför Gotland och som under hösten turnérat i Riksteaterns regi.
Juli:
Musikaliskt möte blev det när Theresa Andersson, på tillfälligt hemmabesök från New Orleans, gjorde en duett med Carola från Almedalens scen. De hade redan under våren mötts och sjungit tillsammans i norska sjömanskyrkan i New Orleans.
Bröd och teater. För tolfte sommaren bjöds det på både bröd och skådepel i teaterladan i Vamlingbo. Årets uppsättning var "Gretas mupedn" av revymakaren Roland Olsson och i de övriga rollerna sågs bland andra Göthe Carlsson, Anita Widén och Ann-Marie Karlsson. Årets regissör var Lena Bogegård.
När det visade sig att planerade evenemang på Närsakar i När inte gick att genomföra så samlade den gamla Närrevyn ihop sig till come-back till gagn för den gotländska folksjälen. Nytt och gammalt i salig blandning i en mix med gästartister och succén för "Närrevyn med vänner" var ett faktum.
Ainbusk som gästade Närsakar framträdde även i Nicolai med "Heliga rum". Den samspelta gruppen sjöng så det skakade i ruinen.
Rik kultursommar. Många av de traditionella sommararrangemangen som återkommer år efter år är Kammarmusikveckan, ett nytänt Vadstuck som flyttat från När till Ekängen i Garda och årets Poesifestival som tagit riktning på skaparprocesser och kreativa möten. Hide blues arrangerades för tionde gången.
Bergman död. Måndagen den 30 juli avlider Ingmar Bergman i sitt hem på Fårö och vidden av hans betydelse fick en enorm genomlysning. Här finns nu ett kulturellt arv att förvalta till gagn för både gotlänningarna och deras ö.
Augusti:
Medeltiden invaderar Gotland och Visby och i Lickershamn återkommer "Jungfruspelet" med kärlekssagan om Öllegard och trälen Helge. Den naturliga fonden med rauken Jungfrun som speglar sig i havet är en sagolik inramning för detta vikingatid spel som förhoppningsvis återkommer även kommande sommar.
Debatt i GT:s spalter blev det när Gun Westholm släppte sin bok "Visby 1361 - invasionen". GT:s Ola Sollerman skriver att boken är både spännande och läsvärd då det visar sig att Gotland blev en bricka i ett storpolitiskt spel där de gotländska bönderna blev de stora förlorarna. Historikern Dick Wase menar att boken målar upp en förlegad bild av den gotländska historien.
September:
Bergmanveckan presenterar sin vision om hur ett kommande Bergman Center på Fårö skulle kunna se ut och vilken verksamhet som bör bedrivas. Bergmanveckan uppvaktade också kulturutskottet tillsammans med representanter för Gotlands kommun.
Superarena? Berörda parter ställer sig positiva till en ny superarena på Gotland där både kultur och idrott kan samlas under ett tak, förutsatt att näringslivet är beredda att satsa de pengar som behövs. Kulturens styrgrupp hoppas att de olika verksamheterna kan befrukta varandra.
Oktober:
Statister. Inspelningen av "Främmande fågel" efter Anna Janssons deckarroman samlar 500 gotländska statister när filmteamet filmar på platsen för brottet. Premiären planeras 2008.
Kulturskymning. Den årligt återkommande kulturnatten visade som vanligt upp det rika gotländska kulturlivet och bara dagarna efter genomfördes det andra Kulturtinget på Gotland. Deltagarna kräver att kommunen satsar riskkapital men kultur- och fritidsnämndens ordförande Inger Harlevi svarade med att kommunen inte ska vara plånbok för kulturen. För övrigt var det var självkritiken som gavs stort utrymme under dagen. Någon ansökan om att bli kulturhuvudstad 2014 kommer inte att lämnas in.
Bokens Dag arrangeras för första gången på Gotland, ett evenemang som kommit för att stanna enligt arrangörerna och årets barnboksvecka hade 100-årsjubilaren Astrid Lindgren som tema.
November:
Tonsättarbesök. Visby fick, som en upptakt inför Världsmusikdagarna 2009 som också arrangeras på Gotland, ett unikt musikerbesök då den portugisiske tonsättaren Miguel Azguime besökte Tonsättarcentret och även gav en elektroakustisk konsert på Oscarssalen.
GT:s kulturpris gick i år till Eva Pettersson, drivkraft och inspiratör för amatörteatersällskapet Wats. "En kommedienne i dess rätta bemärkelse som fått fart på en hel bygd som det lyser glädje och inspiration kring" var en del av prismotiveringen.
En lysande föreställning var uppförandet av Mendelssohns "Elias" som för första gången uppfördes i sin helhet i Visby domkyrka. "Jag tror aldrig jag hört gotländske Mattias Nilsson sjunga så här bra", skrev GT:s Peter van Tour i sin recension.
Kulturmötesplats. Det nyrenoverade Brygghusmagasinet vid Roma kungsgård står klart. Renoveringen innebär en viktig kugge i bygget av kulturmötesplatsen Roma kungsgård.
Gogol? Samtidigt meddelar Romateatern att de nästa sommar kommer att överge Shakespeare till förmån för Gogol i klosterruinen - ett våghalsigt publikt experiment kan tänkas?
Edda. Eva Sjöstrand och konstnären Anne Nilsson presenterade sin nya bok, "En gotländsk Edda", som ska ge dagens människor perspektiv genom de gamla sägnerna. Höjdpunkten på elva års arbete som började med musikdramat "Volund".
Filmsatsning? Den gotländska filmsatsningen har debatterats under året. Eftersom Kustateljén inte bär sina egna kostnader utreds vilka andra vinster som nuvarande huvudman, kommunen, kan räkna in. I planerna ingår även att samla filmutbildningarna i Fårösund.
Kulturpris. Kommunen avslöjar att årets kulturpristagare är en förening - Lärbro hembygdsförening - för sitt arbete med bland annat Krigssjukhusmuseet i Lärbro.
Lars Sjösvärd utses till ny landsantikvarie och chef för Länsmuseet. Han tillträder under 2008 och kommer från en liknande tjänst vid Länsmuseet i Gävle.
Årets Musik-Pelle stipendiat kommer från Lärbro. Ida Blomqvist, som just nu studerar musik på Musikhögskolan i Örebro.
Linné i Botan. Fårökonstnären Kaj Engström, vinterboende i Småland, beslutar att placera sin Linnéskulptur i Botaniska trädgården i Visby. Han anlände till Visby, i sällskap med sin "Linné", i november men skulpturen kommer inte att få sin slutgiltiga placering i trädgården förrän sommaren 2008.
Pugh Rogefeldt samlade sina första medmusiker, Jojje Wadenius och Loffe Carlsson, i Sandkviestudion i Visby för att spela in det han tror blir den sista studioplattan. CD:n kommer inte att släppas förrän under 2008.
December:
Bortglömd. Att kulturen "glömts bort" i arbetet med Vision 2025 upprör hela den gotländska kulturarbetarkåren och debattens vågor gick höga i GT. Skadan togs igen vid en seminarium i Almedlasbiblioteket där kulturarbetare samlades med kommunpolitiker och tjänstemän. "Kulturproduktionsplats Gotland" har räknat ut att uppmot 1000 gotlänningar har sin utkomst av kulturell verksamhet och många av dessa anser att kulturen skall räknas som egen näring i visionsarbetet.
Jazzklubben på Munkkällaren hade final för hela höstsäsongen som arrangerats som ett 15-årsjubileum där stora delar av den svenska jazzeliten gästat för att spela.
Babben Larsson som under året gjort åtskilliga framträdanden på Gotland landade på Wisby Strands scen i adventstid och showen blev en stor triumf för landets ledande kvinnliga komiker, en utmärkelse hon fick av Aftonbladets läsare nu efter nyår.
Ainbusk besökte Wisby Strand med sin Piaf-föreställning och radar upp ett pärlband av Piaf-klassiker och "ångrar ingenting". Inte en julsång, trots adventstiden, men publiken älskar ändå Ainbusk för vilka de är.
Musikpengar. Under årets sista skälvande dagar hotas Gotlandsmusikens verksamhet av minskade bidrag för de kommande åren. Länsmusiken vill att kommunen höjer sina anslag för att garantera de statliga, medan kommunen anser att man räknat upp bidraget.
Petrus de Dacia kommer att uppföras som konsertversion i domkyrkan under 2008, meddelades av domkyrkomusiken och familjen Mehler. Spelet har legat i malpåse sedan 1990 då sista föreställningen gavs i Nicolairuinen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!