Det här åt man
Pengar talade även på medeltiden. De rika kunde hålla sig med rökt lammfiol, örtspäckad fisk och påfågel. I de lägre stånden fick man nöja sig med bröd, sill och rovor.
- Om man ska sätta det i något så när perspektiv, så gestaltar vår meny rätter som de lite rikare åt, berättar Susanne de Paulis.
Klasskillnad
För bönderna såg det annorlunda ut.
- Man åt mycket kokt kött och sparade sedan spadet som en buljong. På så sätt blev det två rätter i en, berättar Birgitta Zerpe, antikvarie på Gotlands Museum.
Under medeltidsveckan kommer Birgitta Zerpe att hålla en föreläsning angående matkulturen som den var på Gotland och i medeltidens Europa.
Fisk på sommaren
- Fiskekulturen har alltid varit stark på ön. Men den var mycket säsongsbetonad. I och med att saltet var så pass dyrt så var det inte många som kunde lägga in och spara fisk, utan det blev mest att man åt det på sommaren, säger hon.
Just fiskben har hittats i utgrävningar som också vittnar om att köttet man åt oftast kom från får och gris.
Bröd bakade man också mycket. Enkla degar, oftast av bara mjöl och vatten som stektes på häll. Man kunde också baka in mat - och fick på så sätt en slags pirog.
Potatisen hade ännu inte kommit. Det var istället rovor som gällde.
- Ja, rovor åt man i stor utsträckning fram till 1700-talet. När Linné var här och reste runt skrev han om "den fantastiska gotlandsrovan", berättar Birgitta Zerpe.
Grönsaker, då? Kål åt man som sallad. Morötter blev också populärt efter det att munkar och nunnor tagit hit dem efter sina resor.
Birgitta Zerpes föreläsning Hyrbasse, ungstrull och sälrus äger rum 13/8 klockan 15 i Sävesalen, Gotlands Museum. Priset är 80 kronor. Studenter och fornvänner betalar 60 kronor.
Gotländska mattraditioner är en annan föreläsning om öns matkultur. Lantbruksmuseét i Havdhem. 13/8 klockan 19. 40 kronor kostar det, och då ingår kaffe.
Gotländska mattraditioner är en annan föreläsning om öns matkultur. Lantbruksmuseét i Havdhem. 13/8 klockan 19. 40 kronor kostar det, och då ingår kaffe.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!