Närmare 18 miljoner kommer att satsas på både den yttre och den inre ombyggnationen.
I maj 2013 är det tänkt att Kultudralen skall invigas.
Första etappen
Projektledare, sedan museet släppt ansvaret för projektet, blir Annica Grönhagen.
Tillsammans med Lennart Lindgren, ordförande i Kultudralen AB, och några av entreprenörerna presenterade hon i går den första etappen av ombyggnationen.
Det är parken och entrén på ruinens norra sida samt det kupoltak som ska byggas för att täcka ruinens öppna del mot öster.
Den inre ombyggnationen kommer att presenteras i samband med första spadtaget som ska tas den 19 september.
Ny entré i parken
Stadsträdgårdsmästare Suzanne Edström berättade om hur den gamla klosterträdgården norr om ruinen är tänkt att utformas - som en del av regionens medfinansiering av projektet.
- Dels kommer vi att anlägga en öppen grusad plats som ska fungera som entré och mingelplats, dels ska vi framhäva de tidigare murarna i klosterbyggnaden som nu är borta, berättade hon.
- Men först ska vi bygga om lekplatsen på andra sidan Nikolaigatan som ska bli en plats för upplevelser och historia i skuggan av ruinen, berättade Suzanne Edström.
Här ska en trojaborg och en del annan stenlek stå i förgrunden medan nya trädplanteringar ska omgärda träkojor och lek i den glänta som bildas.
Nikolaigatan som förbinder lekplatsen och klosterträdgården kommer att anpassas, asfalt tas bort och gatan stensätts.
Bok istället för poppel
575 000 kronor blir regionens del i investeringen av den ombyggnationen som startar med att popplarna i den gamla klosterträdgården ska tas bort.
Här ska istället bokar markera lämningarna av de tidigare murarna och nedrasade valven som i dag kan skönjas i norrmuren.
En öppen grusad plats ska skapa själva entrén som i framtiden ska ligga norr om ruinen.
Praktisk lösning
Lekplatsen kommer att färdigställas under hösten, men arbetet med parken kan ske först när den nya servicebyggnaden i parkens sydvästra hörn blir klar.
Här ska loger, biljettförsäljning, kontor och kök byggas, det som tidigare var tänkt att byggas inne i frimurarlogens trädgård.
- Den nya lösningen i klosterträdgården känns bra och blir mest praktisk, förklarade Lennart Lindgren.
- Nu kan frimurarnas trädgård istället användas till exempelvis servering och annan pausverksamhet, tillade han.
Det stora lyftet
Det stora lyftet kommer att bli det nya valv som Peab kommer att bygga på marken och sedan lyfta på plats över den öppna, östra delen av ruinen.
Peab, som står för totalentreprenaden och sponsrar projektet, kommer i samarbete med arkitekterna på Exners Tegenstudio som vann arkitekttävlingen, att bygga ett kupoltak av limmat trä och glas.
Det kommer att bli en mycket mera arkitektonisk skapelse än det mera provisoriska trädäck som nu täcker den västra kupolen.
Självbärande kupoltak
Kupoltaket som blir självbärande kommer att vila på fyra fasta punkter. Det är fyra betongfundament som gjuts rakt över de fyra pelare som tidigare burit upp det medeltida valvet.
Tillsammans med den nya stensatta publikgradängen och med glas och nät i de stora fönsteröppningarna kommer här att skapas ett modernt och mångkulturellt sceniskt rum där känslan av ruin och de kulturhistoriska värdena ändå kan bevaras.