Jag har bestämt träff med medeltidsentusiasten Elisabeth Rönnholm. Jag är nyfiken på vad det är som driver henne att, mitt i högsommarvärmen, välja att gå omkring i ylleklänning.
- Det är att vi lever i medeltiden. Vi bor ju i en medeltida stad och då blir det lätt att associera till det. Det finns ju spår av olika tidsepoker men medeltiden är så påtaglig här.
Det hela började med en kollega till henne, som började rida i Torneamentum, riddarföreningen som står för tornerspelen. Intresset väcktes och fortsatte att växa.
- Jag är intresserad av historia över huvud taget och när jag kliver in i olika tider är det vardagliga väldigt viktigt. Hur vi har ätit mat på olika sätt och vilka kläder vi använt.
Gillet hjälper till
I dag är Elisabeth Rönnholm med i föreningen Medeltidsgillet, vars medlemmar också hjälper till med biljettförsäljningen under Medeltidsveckan.
- Det finns en tjusning med veckan som jag inte riktigt kan förklara, men den är helt enorm, säger hon med glitter i ögonen.
Kan det vara så att medeltidsintresset bottnar i ett engagemang för Visby och resten av ön, undrar jag. Jo, medger hon, det stämmer nog.
- Jag söker mig inte till så många andra medeltida miljöer, förutom de resor vi gör med gillet. Och jag är även engagerad i andra konst- och kulturföreningar här på ön, Rädda ringmuren och sådant. Så ja, det är nog mest ett Gotlandsanknutet intresse.
Under Medeltidsveckan brukar hon, förutom att jobba med biljettförsäljning och information, gå på en och annan föreläsning och föreställning.
Fötterna får belöning
I början av veckan arrangeras en parad från Kruttornet ner till Gotlandsänget. Då är Elisabeth Rönnholm på plats.
- Den första dagen brukar jag promenera sammanlagt ungefär tre mil. Hemma på balkongen står en balja med vatten och fotsalt under hela veckan. När jag kommer hem sent på kvällarna sätter jag mig där i mörkret och svalkar fötterna.
Elisabeth Rönnholm beskriver Medeltidsveckan som "mild och jovialisk", det är en gemytlig och vänlig stämning som råder. Hon får medhåll av Marie Flemström, verksamhetschef på Medeltidsveckan.
- Alla säger att det är så bra stämning här och det är framför allt för att umgås som folk kommer hit. Många upplever att de kan visa sitt naturliga jag här, att jobb och status skalas av, sådant spelar ingen roll här.
Hon berättar att det brukar vara två sorters besökare under veckan: den vanliga besökaren, ofta barnfamiljen, och sedan den medeltidsintresserade.
- Det är viktigt att det finns något för alla, för det lilla barnet som aldrig sett en riddare och för den medeltidsintresserade som kan mycket men bara vill lära sig mer. Tanken med veckan är att den ska locka till lärande, det ska vara kul och man ska vilja lära sig mer.
Marknaden är hjärtat
Hur ska man göra om man, som jag till exempel, besökare Medeltidsveckan för första gången? Finns det några bra tips? Jag ringer upp Claudia Deglau, verksamhetssamordnare för veckan. Hon borde ha koll.
- Gå till marknaden. Det är mitt bästa tips. Marknaden är Medeltidsveckans hjärta. Där träffar man otroligt många roliga människor från hela Europa, om inte hela världen. Där är det massor av olika varor, det är ljud och liv, rörelse, musik, mat och dofter. Man kan komma dit varje dag hela veckan och uppleva en ny marknad varje dag.
Något annat hon vill betona är att man ska se det fullspäckade programhäftet som ledtrådar, en verktygslåda.
- Sedan är det upp till var och en hur man använder den, man får plocka sina godbitar. Och låta sig överraskas!