FN har ju som bekant proklamerat 2010 som "Den biologiska mångfaldens år" och även startat ett antal projekt om detta. Ett av dem gick ut på att göra ett praktfullt bokverk om Europas natur. Staffan Widstrand har lett en redaktionsgrupp med Peter Cairns, Florian Möllers och Bridget Wijnberg. Till sin hjälp hade de 69 av världens mest kända naturfotografer, som under ett år tog nästan en halv miljon bilder i Europas alla 48 länder.
Nu föreligger resultatet i form av en bok med namnet "Det vilda Europa" i stort format (24 x 32 cm) och 288 sidor tjock (och drygt 2,3 kg tung!) på Bokförlaget Max Ström. Man har valt ut c:a 200 bilder från olika delar av Europa för att visa representativa exempel på vad Europas natur kan visa upp och det är inte någon "fotografisk skåpmat" man visar upp utan nytagna bilder och med texter skrivna av Staffan Widstrand.
Efter en introduktion om "Glädjen i det vilda" kommer man till de fyra huvudkapitlen med de något kryptiska rubrikerna "Okänt", "Oförglömligt", "Oersättligt" samt "Oupptäckt" (med fotografernas egna berättelser om hur vissa bilder tagits) och avrundat med "Detta kan du göra för att hjälpa Europas biologiska mångfald".
I slutet av boken finns också en karta samt en lista med vilka fotografer som tagit bilderna. På kartan har man i varje land numrerat de platser där de olika bilderna är tagna, men det skulle ha varit bättre med en löpande numrering för överskådlighetens skull, särskilt som en del av "dottarna" ligger i gränstrakter, där det ibland är svårt att se i vilket land de ligger.
Av prickarna framgår också var i vårt land bilder tagits - mest i ett bälte över Mellansverige samt i fjällen i norr.
Efter vad jag kan se har man valt ut representativa naturtyper i olika delar av Europa, men gjort en ganska stor miss - de tempererade kalkstenshällmarkerna saknas. De är en världsunik naturtyp som på hela jordklotet bara finns i begränsade områden på Öland, Gotland, i Estland och västra Irland.
Bildmaterialet är något av det bästa jag sett och med många "häftiga" bilder i stil med vad vi sett i TV-serien om Rysslands natur, mest hisnande vyer över fantastiska landskap och dramatiska närbilder med däggdjur och fåglar.
Det kan inte hjälpas att växt- och småkrypsbilderna kommer lite grann i skymundan.
Åtta svenska fotografer har bidragit med bilder och de flesta av dem är ganska okända för genomsnittsläsaren. "Annat var det förr" - då hade vi ett litet fåtal toppar som t.ex. Arne Sucksdorff, Sven Gillsäter, Jan Lindblad och även gotlänningen Gösta Håkansson (som var betydligt mer känd utanför Gotland än här hemma). Nu finns det däremot en otrolig bredd av naturfotografer på samma nivå eller högre än de gamla toppnamnen.
Längst ner på sista sidan finns en liten ruta som talar om att bilderna är tagna under betryggande etiska omständigheter och nämner var detta skett, t.ex. i stora hägn eller av fångade exemplar.
För mig är detta årets natur- och fotobok nummer ett och en fantastisk present att ge bort!