Digert program under spelmansförbundets år
Årsmötet beslutade att främja kontakter med olika instrumentslagexempelvis dur-, drag- och nyckelharpspelare. Det beslutades också att skicka åtminstone en delegat till Sveriges Spelmäns Riksförbunds årsmöte i Vessigebro i Halland i april.
Under sommaren 2006 kommer GSF att anordna eller delta vid spelträffar/stämmor i Västergarn, på Lojsta slott, vid Flors´ndagen i Burs i början av juli, på Barläst, på Katthamradagarna, på Groddagården samt i Kuse änge. Den 23 september arrangeras en "Spel- och dansträff" på Ekegården.
Efter mötet intogs en delikat middag och för underhållningen vid det efterföljande kaffet svarade sju mycket duktiga elever från Hemse Folkhögskolas folkmusiklinje.
Kvällen avslutades med ett gemensamt allspel.
*
I GSF:s verksamhetsberättelse för år 2005 kunde läsas att året inleddes med spel- och dansträffen "After Helg" på Högbrogården i Halla med cirka 40 spelmän samt dansare och musiklyssnare.
Årsmöte hölls även då på Högbrogården i mitten av mars då Wictor Johansson kåserade kring sin högskoleuppsats om Nordergutarnas spelmanslag.
På midsommardagen gjorde spelmän från GSF ett traditionsenligt och uppskattat framträdande på Lojsta slott och den 2 juli anordnades Flors´ndagen i Burs prästgård och kyrka som inleddes med allspel, buskspel och framträdanden på gårdsplanen.
Vid den efterföljande folkmusikkonserten i Burs kyrka tilldelades Allan Nilsson årets Flors´npris för hans stora intresse och "marknadsföring" av den gotländska folkmusiken. I kyrkan framträdde bland annat Bengt Olsson på nyckelharpa, Erling Lindvall på orgel, Britta Lindström med sång, Margaretha Lindqvist och Elisabeth Qviström på fiol, folkmusikgruppen "Hampa", folkdräktsklädda dansare samt spelmän från Gotlands Spelmansförbund.
I kalkladan i Barläst hölls en kväll i slutet av juli en konsert till minne av riksspelman Svante Pettersson. Bland de medverkande fanns Svantes son Sven-Ingemund Svantesson, Torsten Nilsson, Katarina Bylund, Yvonne och Ronnie Bogren, gruppen "Sträng taget" samt spelmän från GSF under ledning av Lars-Erik Gottlander. Årets stipendiater var Linnea Fredriksson och Maria Wernberg.
*
En kväll i början av augusti deltog GSF som medarrangör i föreställningen "100 år på Groddagården". Eva Sjöstrand läste ur sin diktbok om släkten Godmans historia på Groddagården och en grupp spelmän under ledning av Owe Ronström framförde låtar från Grodda mellan läsavsnitten. Kvällen inleddes och avslutades med allspel på gårdsplanen och i boningshuset.
Den 12 november arrangerade GSF en höstfest på Högbrogården. Det var en mycket trevlig eftermiddag med allspel och "buskspel" och kaffekalas.
*
Förutom detta har GSF bland annat deltagit på ett eller annat sätt vid dragspelsträffen på Lojsta slott, på Katthamra Folkmusikdagar samt vid spelträffen i Kuse änge i Västerhejde.
Allspelsträningen som fokuserats på enkel accordsättning, kompmodeller, artikulation och annat som kan främja allspelet har skett på Svenskbygården i Roma tillsammans med Slite spelmanslag samt på Högbrogården.
Spelmansförbundets styrelse har haft fyra protokollförda styrelsemöten under året. Föreningen har ca 130 medlemmar varav ett trettiotal bor på fastlandet. Ordföranden Lars-Erik Gottlander representerade GSF vid Sveriges Spelmäns förbundsstämma i Skövde i april.
*
Den nyvalda styrelse för år 2006 blev Lars-Erik Gottlander som omvaldes till ordförande och som ordinarie ledamöter på två år valdes Fredrik Lönngren (arkivarie) och Bengt Kalström (kassör).
Karin Bromö (ledamot) och Karin Mårtensson (sekreterare) kvarstår som ordinarie ledamöter. Margaretha Lindqvist, Jan Lundqvist och Göte Niklasson omvaldes som ersättare.
Revisorer blev Björn Eriksson samt Elisabeth Qviström. Till revisorsersättare valdes Marianne Norrby. Valberedningen består av Daniel Björkander, Jens Ramnebro samt Lisbeth Östberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!