Diskuterar kulturarv som regional utveckling
Hur arbetar man med kulturarvet i de olika regionerna runt Östersjön? Det är ämnet för en konferens som i veckan hålls på Högskolan på Gotland, samtidigt som en delegation från Vitryssland besöker Gotland som en del i ett Sidaprojektet som Länsstyrelsen i Gotlands län ansvarar för.
Yauhen Hlazyryn och Dmitry Shevyakov är på Gotland för att diskutera kulturarv.
Foto: Eva Bofride
I går möttes de båda grupperna för ett seminarium i Bro kyrka där man talade om de olika förutsättningarna som gäller för att ta vara på det kyrkliga kulturarvet.
*
Dmitry Shevyakov, assistent till borgmästaren i Disna, den minsta staden i Vitryssland, berättade om arbetet att restaurera de gamla kyrkorna i Disna.
-I Vitryssland finns inget statligt stöd till kyrkorenoveringar utan det är upp till prästerna och de aktiva inom kyrkan själv att driva detta, berättade han och berättar också om den svenske journalisten (Dagens Nyheter) som i ett resereportage konstaterade att staden Disnas budget är "mindre än priset på en villa i Danderyd".
När representanter för de olika regionerna möts slås de av sin gemensamma historia och de många likheten i de olika kulturerna. Floden Dvina som i Lettland byter namn till Daugava var farled för de svenska vikingarna i österled och den lilla staden Polotsk sägs ha bildats av den svenska vikingahövdingen Ragnvald och sägs vara Vitrysslands vagga.
I dag har staden elva museer och här har man hittat bland annat en guldring från Gotland. Disna var också det en hållplats för vikingarna under deras handelsfärder.
*
Sida-projektet är treårigt och har kommit halvvägs. De gemensamma historiska rötterna är ett bra sätt att skapa förtroende och det har öppnat en del dörrar in i Vitryssland som annars varit stängda.
- Projektet innebär en viktig demokratiutveckling, påpekar Lennart Edlund, projektledare på länsstyrelsen.
Nils Blomkvist, Högskolan på Gotland, håller i konferensen "Cultural Heritage and Dynamic Change". Den centrala frågan är vad som händer med kulturarvet när ett samhälle förändras. Utvecklingen går snabbt i länderna på östra sidan av Östersjön och det fins erfarenheter att dra från Sverige om hur man såg på gammal bebyggelse när utvecklingen tog fart här på 1960-talet och många gamla värdefulla miljöer revs.
-Det här är första mötet vi har om den här frågan inom Östersjöseminariet på högskolan och vi ska undersöka intresset att forsätta, berättar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!