Dokumentärer ny kategori inom animationsfilmen
Animerade dokumentärfilmer är en ny variant inom animationsfilmkonsten. Sådana har vuxit fram i snabb takt de senaste åren. Och av tre gotländska bidrag till Riksutställningars Animationsinvasion är en av filmerna just en dokumentär. Det är Angela Bravos "Alla vill till himlen".
Foto: Rolf Jönsson
- Animation är spännande film och något som växer, framhöll Ylva Liljeholm från Film på Gotland i sitt invigningstal. Det blir så skilda berättelser; underfundiga, tragiska, komiska, som varit svåra att gestalta i spelfilm.
Lisa Lundström, utställningsproducent på Riksutställningar, framhöll att man försökt hitta filmer gjorda efter 2000 och med så variationsrik teknisk som möjligt. Genren växer eftersom tekniken i dag är mera tillgänglig och billigare. En digitalkamera och en dator har ju många tillgång till och räcker för en enklare produktion.
- Men fortfarande är det tidskrävande att göra animationsfilm.
Hon konstaterade också att i denna genre går film- och konstvärlden ihop.
- Det finns många sätt att animera på. De som visas här är gjorda för en vuxen publik. Det har på senare år också vuxit fram animerade dokumentärfilmer.
Och en av dessa är således gjord på Gotland, Angela Bravos "Alla vill till himlen", kreerad med lerfigurer. Finn Engström, lärare i animation vid Högskolan, följde noga tillkomsten av denna film.
- Den har förändrats hela tiden. Den handlar om en liten flicka som berättar om hur hon tror att det blir när hon dör.
De övriga gotländska bidragen är Peter Larssons "Människorna och valen", inspelade i en av P 18-byggnaderna, samt My Sandströms "Förfluten ensamhet", som av Lisa Lundström betecknades som en av de starkare filmerna, gjord efter arbete inom långvården.
Animationsinvasionen visas på Almedalsbiblioteket till 17 september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!