Domkyrkoorganisterna diskuterade framtiden med sina inbjudna gäster

Kultur och Nöje2005-09-06 06:00
Under två dagar har Domkyrkoorganisternas förening samlats på Gotland, dels för att hålla sitt årsmöte och dels för att konferera om framtiden. Årets möte hålls under värdskap av Visby stifts domkyrkoorganist Claes Holmgren och diskussionerna handlar om "Vill kyrkan veta av kyrkomusiken?".
Av de 13 stiften fanns elva på plats de här dagarna, bara Lund och Luleå stift saknades. För att få fart på diskussionerna hade de elva domkyrkoorganisterna tagit hjälp av tre inbjudna gäster, journalisten och författaren Göran Skytte, länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad, samt den finlandssvenska poeten Tua Forsström som så sent som i november hade premiär på sitt rekviem "Där en mild vind från väster blåser", med musik av Claes Holmgren, i Visby domkyrka.

Under ledning av sin ordförande, Mats Ericson som är domkyrkoorganist i Västerås, summerades föreningens 30-åriga historia, från en förening som jobbat mest med musikaliska riktlinjer för tillsättandet av kyrkomusikaliska tjänster till en förening där man allt mer diskuterar de övergripande frågorna och problemen.
- Dessutom har vi riktigt trevligt tillsammans när vi träffas så här, sa Mats Ericson.

*
Numera inbjuds ofta olika personligheter i samband med årsmötena som rullar runt bland de 13 stiften. Ofta har förening bjudit in olika tonsättare, men i år diskuterades musikens inverkan på kyrkobesökarna och de tre gästerna skulle ge sina personliga tankar om detta.
Carin Götblad passade på att reflektera om framtiden som en "helt vanlig" kyrkobesökare medan Tua Forsström koncentrerade sig på kyrkans konsträdsla, att man tror sig skrämma bort kyrkobesökarna med alltför svår musik i kyrkan.
- Tvärtom tror jag att den traditionella kyrkomusiken kan drabba människors känsla. Visst lämnar folk kyrkan, men det gäller för kyrkan att inte bli desperat och ta till populistiska tricks då man tror att kyrkan hamnat i en kris, sa Tua Forsström och refererade till en skoluppsats av en åttaåriga flicka där hemma i Finland.
- Flickan skrev i sin uppsats att kyrkan som låg utmed skolvägen var en plats där man begravde de döda, men att hon en dag tittade in när dörren stod öppen och hon hörde orgelmusik. Trots att kyrkbänken var hård att sitta på så satt den lilla flickan kvar och lyssnade till musiken.
- Den oförställda åttaåringen lyssnade på musiken utan fördomar och hon tyckte om det. Det måste vi tänka på under de här diskussionerna, sa Tua Forsström.

*
Att den från staten skilda kyrkan just nu genomgår en kris när det gäller antalet kyrkobesökare finns det många tolkningar om. Det var utgångspunkten för Göran Skyttes inlägg i debatten.
- Det finns en annan fromhet i dag. Fromheten kanske till och med är större i dag då människorna inte längre är tvingade att gå i kyrkan, trots minskat antal besökare och nattvardsgäster, sa Göran Skytte som också han varnade för kyrkan anpassning och populism.
- Det finns kyrkans män och kvinnor som på fullaste allvar tror att musiken håller folket borta, andra tror att det beror på kvinnliga präster och så försöker man istället locka med dragspel och rock´n´roll.
- Vi måste hålla kvar kärnvärden i kyrkan, Jesus, Gud och den traditionella kyrkomusiken, slog Göran Skytte fast.
Även biskopen deltog i den här debatten och gav sin syn på dagens kyrkoliv.
- Vi har i domkyrkoorganisterna en grupp som älskvärt bevarar den traditionella kyrkomusiken, de är kulturbärare och viktiga för folkkyrkan och står inte i opposition mot det mångkulturella samhället. Samtidigt som det i vissa situationer behövs både dragspel och rock´n´roll. Men finns inget centrum, ja då riskerar vi att bli populistiska. Vi behöver bredden för att vara till för alla, då blir det balans och en bra diskussion, menade Lennart Koskinen.
I dag avslutas Domkyrkoorganisternas möte på Gotland med utflykter till bland annat Lau kyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!