Drömmen om en bio på Fårö

Det började som en dröm om en egen biograf.
I maj öppnade biografen på Fårö och biografmaskinisten Ulf Slottes dröm gick i uppfyllelse.
- Under Fårönatta körde vi "Gotska Sandön" av Arne Carlsson och Ingmar Bergman, säger maskinisten.

Millimeter(o)rättvisa. De 35 millimetersfilmer som distribueras från de svenska bolagen går först till storstäderna. Det kostar att kopiera filmerna och då får landsortens små biografer vänta på att storstadsbiograferna är färdiga med filmen.

Millimeter(o)rättvisa. De 35 millimetersfilmer som distribueras från de svenska bolagen går först till storstäderna. Det kostar att kopiera filmerna och då får landsortens små biografer vänta på att storstadsbiograferna är färdiga med filmen.

Foto: Tommy Söderlund

Kultur och Nöje2011-09-19 04:00

Biografen på Fårö lades ner år 2000. Den hade ingått i kedjan Eurostar under en tid, men företaget hade svårt att bemanna bion eftersom personalen måste övernatta på Fårö.

- Länge har jag drömt om en egen biograf. Jag hade egentligen ingen anknytning till Fårö alls, jag jobbar i Stockholm och Visby, det var där jag fick nys om att en biograf stod tom, säger Ulf Slotte.


Året runt
Biografmaskinisten såg möjligheten att förverkliga sin dröm och började titta närmare på Fårö Bio, inrymd i en ombyggd hölada vid Sudersand.

I maj i år öppnade så Sudersandsbiografen och i sommar har de haft öppet fem dagar i veckan.

- Det var viktig att driva den året runt. Jag ville inte att biografen bara skulle vara en del av exploateringen av Sudersand. Jag kommer att hålla öppet ett par gånger i veckan framöver, säger han.


Kostar 700 000 kronor
På Sudersandsbiografen visar man nya filmer med en 35-millimetersprojektor, något som varit gängse i branschen under många år. Men förändringens vindar blåser genom filmindustrin. De stora filmdistributörerna vill att biograferna ska gå över till digitala projektorer.

- Det är förstås lättare och billigare att skicka en hårddisk än vad det är att transportera en kopierad filmrulle, förklarar Ulf Slotte.

De nya projektorerna är dyra, prislappen är på närmare 700 000 kronor och det är för mycket för Sudersandsbiografen. Systemskiftet hotar många biografer på landsbygden runt om i hela Sverige.

- En möjlighet är att dela en digital projektor med biografen i Fårösund, det är under diskussion. Filminstitutet kan eventuellt ge ett bidrag till det, så vi får se hur framtiden blir.


Bergman drar
Att bara visa klassiska filmer är inte heller något alternativ. Skuggorna från den upphovsrättsliga frågan faller också över Fårö.

- De svenska filmdistributörerna köper bara rättigheterna för ett par år, ska man visa klassiker så blir det riktigt krångligt med rättigheterna, berättar Ulf Slotte.

Biografen på Fårö får förstås en hel del besök när Ingmar Bergmans filmer visas.

- När vi kör Fårödokument, en spelades in 1969, en 1979, så kommer folk. Det är många som vill se släktingar eller rent av sig själva som små.

Under den närmaste framtiden kommer Ulf Slotte att försöka dra igång en biografförening på Fårö, målet är att medlemmarna ska rösta fram vad som ska visas på duken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!