Duo hyllar barndomen

För tio år sedan ställde de ut tillsammans på Roma kungsgård. Nu gör konstnärsduon Anette Blomberg och Siv Häglund det igen, med gemensamma titeln "Requiem över När och Fjärran".- Siv representerar "När", hon är ju härifrån, och jag "Fjärran", säger Anette Blomberg, som kommer från Södertälje men som sedan många år är boende i Visby.

Foto: Christer Nilsson

Kultur och Nöje2009-07-02 04:00
Närkvänni Galleri håller till i den gamla kvarnen i När, en byggnad där takbjälkar och andra attiraljer finns kvar från den tid då byggnaden faktiskt var en kvarn.
- När jag var liten bodde vi en mil härifrån. Då fanns en kvarn här, två affärer och posten tvärsöver gatan, som ett helt samhälle, säger Siv Häglund med ett skratt.
Just ursprung och barndom är också det tema som ligger till grund för Anette Blombergs och Siv Häglunds gemensamma utställning. Minnen, barndomens trygghet men också dess fasor.
- Man bär alltid med sig sitt ursprung, det man föds med. Det påverkar en alltid, resonerar Anette Blomberg.

Trollsländor lyfter
Anettes "huvudsyssla" är måleriet, oftast i akryl, men också ett antal grafikblad finns med på utställningen, och en installation föreställande det tjärn, utanför Södertälje, varifrån många av hennes barndoms minnen härrör. Grön växtlighet pryder tjärnet och långa vasstrån omgärdar "vattnet". En vit klänning hänger från taket och en prinsesskrona i guldpapp står vid sidan, intill en sagobok av Elsa Beskow.
- Det här är en barndomshyllning. Klänningen gjorde min farfar åt mig när jag var liten; farmor läste sagor för mig vid tjärnet, säger Anette Blomberg.
Förutom hennes barndoms tjärn, visar hon också färgstarka, expressionistiska målningar i akryl, trollsländor i ståltråd och grafikblad med naturmotiv, också dessa med färgglada trollsländor i förgrunden.
- När jag var liten kläddes mina rädslor i vargar, medan trollsländor är det som lyfte mig, de står för bärkraften.

Bästa idén
Siv Häglund är textilkonstnär och blandar lekfullhet med oväntade, praktiska lösningar. Som en fläkt med en snurrande duk på, eller ett bord på en vässad enestör, klädd i gummit från en cykelslang. Själva bordskivan består av en virkad duk förseglad i hårdplast.
- Den här idén är jag mest nöjd med; det är min hyllning till barndomen. Förr satt kvinnorna här ofta och virkade skirspetar medan männen arbetade med trästörar, säger Siv Häglund, som också skrivit en "textil-blogg" sedan beslutet om en utställning på Närkvänni Galleri togs i april.
Små sydda budskap, eller textade intill textilarbeten, pryder ett bord på utställningen, där underfundigheter trängs med vardagligheter och allvarligheter.
Som:
"23/4 Försöker finna den breda vägen till inspiration via lånad spikmatta."
"10/5 Pelle Katt försvunnen."
Och sedan: "25/5 Hittar honom tilltufsad o nervös."
"3/6 Glädjebudskap i bygden: Ur ruiner ska åter en ny skola resa sig."
- Jag gillar att hitta på saker, konstaterar Siv Häglund med ett leende.
Utställningssommaren i Närkvänni Galleri ser ut som följer:
(Birgitta och Nils Bjärvall, måleri respektive foto, och Harald Norrby, måleri, har redan ställt ut.)
30 juni-5 juli: Siv Häglund (textil) och Anette Blomberg (måleri, datorgrafik).
7-12 juli: Henrik Eriksson (akvarell, pastell).
14-19 juli: Brigitte Forester (textil) och Birgitta Möller (måleri).
21-26 Juli: Henry Järnståhl (lek med tekniker) och Kina Jonsson (textil).
28 juli-2 augusti: Kerstin Lindgren och Benedictio Carling, "da Wind Chi" (måleri, smycken, vindskulpturer).
4-9 augusti: Bengt Klevbom (måleri).
11-16 augusti: Madeleine Franzén (porträtt) och Karin van Dijk (bilder).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!