Efter 25 år är Gotlands nya flora äntligen färdig
Öns botanister, rättare sagt medlemmarna i Gotlands Botaniska Förening, kan pusta ut. Till en del åtminstone. Efter hela 25 års arbete, med start 1983, är den gotländska floran färdig från trycket. Dock bara som en första del, ännu återstår två.
"Gotlands Flora en guide" heter denna första del som är en försmak på vad som komma skall. Nästa del blir en närmare beskrivning av floran och dess upptäcktshistoria, och tredje delen gör en genomgång av arterna.
Medan de kommande delarna mera är till för de verkliga entusiasterna så är den nu utkomna guiden i högsta grad tillgänglig och användbar för oss andra.
Här kan man nämligen, från Hoburgen i söder till Gotska Sandön i norr, få hjälp att hitta all den botaniska härlighet som Gotland kan erbjuda. "Gotlands flora är fantastisk", står det i bokens förord och det är bara att instämma.
*
Område för område presenteras. Välkända sådana som Anga prästänge, Filehajdar eller Karlsöarna, ja till och med Visby innerstad (med växtfynd på ringmur och ruiner), men också lokaler som många nog inte hört talas om; Gasthajd, Vessa Pers, Gäddvik, Blautmyr är några exempel.
Till varje plats finns vägvisning, bra kartor och GPS-koordinater (!) men också inom varje område finns beskrivningar hur man skall hitta vad man söker. Det känns som om det vore till god hjälp om man är eller varit orienterare för så här kan det låta: "gå tillbaka till stigen och följ den norrut cirka 150 meter. Härifrån går man rakt västerut cirka 130 meter till markerad kulle".
Eller vad sägs om följande tips: "Lägg dig på mage och leta i bottnen av hjulspåret"! Eller "Se upp för golfbollar"!
*
Det är helt enkelt imponerande. Botanisterna bakom verket måtte ha gått över varenda kvadratmeter av Gotland. Och man inser att de vet vad de talar om, det nästan lyser av kunnighet och entusiasm.
Många inom Botaniska föreningen ligger förstås bakom detta enorma arbete, men texten i guiden har skrivits enbart av två: Jörgen Petersson och Gun Ingmansson. Den förstnämnde står för merparten, och deras insats imponerar.
Bilderna, som det finns gott om, och bokens layout är inte att klaga på, men det är ändå just texten som är bokens stora behållning.
*
Guiden beskriver också öns olika växtmiljöer och här finns listor över växtlokaler och åtminstone de vanligaste arterna med hänvisning till sidor, så att man lätt kan hitta just den växt man söker vare sig det är spindelblomster, ullört eller den ytterst sällsynta mjältbräken.
Guiden lockar verkligen ut i markerna och till, som det står, "underbara, makalösa blommornas ö Gotland".
Så det är bara att ta för sig och ge sig ut och botanisera!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!