Egyptiska vävar av värme och fantasi

.

Gränslös fantasi. En av vävarna som ännu inte är upphängd heter Vindruvsskörd. Konstnären heter Gamilat och är tolv år.  .  Foto: Moa Skimutis

Gränslös fantasi. En av vävarna som ännu inte är upphängd heter Vindruvsskörd. Konstnären heter Gamilat och är tolv år. . Foto: Moa Skimutis

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2010-07-24 04:00
I nästan 25 år har Anita Sundelöf ställt ut egyptiska bildvävar över hela Sverige. Nu har turen äntligen kommit till Gotland och Hejde.
Det är sprakande färger med ett berättande innehåll. Konstnärerna är barn och vuxna från vävarskolor i Egypten, Wissa Wassef och El Awadly, och bilderna är skapade helt utan mönster.
-  För att förstå upplevelsen måste man se dem. De är så vackra, färgrika och väldigt talande, säger Anita Sundelöf.

Hon började importera bildvävar från Egypten efter att hon besökt den svenska kyrkan i Alexandria och blev betagen av hantverket och pedagogiken bakom.
- Jag är fascinerad över barn och vuxna som väver utan förlaga och med växtfärger. Det är helt fritt utan skisser, utan någon kritik från de äldre och utan påverkan från andra bilder, säger Anita.

Barnens vävar berättar den verklighet de ser. De är marknader med kameler, vardagliga bestyr, fåglar på en blommande äng och blåa katter.
-  Katter måste inte vara gråa och spräckliga.

En av de pedagogiska tankegångarna är just att bilderna inte ska bli bedömda.
Upphovsmannen till tekniken och vävskolan är arkiteketen Wissa Wassef och det var för ungefär 50 år sedan hans syn på kreativitet blev en vävskola, med friheten som ledord. Anita och hennes svägerska, Barbro Ingevik, har köpt in konsthantverken till Sverige kontinuerligt under 25 år.

- Jag har följt vissa vävare sedan de var barn. Den här väven, som heter öken, är gjord av Nesmal som är 14 år. När jag såg att hon börjat på en väv trodde jag aldrig att hon skulle kunna avsluta. Hon hade så mycket spring i benen, berättar Anita.
Men en vacker väv växte fram med hjälp av flickans fingrar och fantasi. En ljusbeige öken, bruna kameler och blåa åsnor.

- Själva tekniken får de lära sig på vävskolorna. Men det är ingen som säger att en åsna inte kan vara blå. I Sverige är vi så påverkade av hur saker ska vara. Vi är mer fyrkantiga. Den här väven är till exempel sned och när man säger det får man till svars: "vadå sned?", säger hon.
Många gånger är vävskolorna en väg till ett annat liv. Speciellt för flickorna från byarna, där den enda alternativet är att jobba inom jordbruket.
-  Det är lättare för pojkarna att jobba mot turism. Och många mammor drömmer att deras flickor ska bli vävare och självförsörjande, säger Anita.

Utställningen pågår från och med 23 juli till 8 augusti på Hejdebo Vandrarhem och pensionat.
-  Vi fick en möjlighet att ställa ut på Hejdebo och tog den. Det är ett fantastiskt ställe, med stora lokaler.
Alla bildvävar på utställningen går att köpa och intäkterna går till vävarnas familjeförsörjning.
- Vävarna passar så bra till vår svenska stil och heminredning. Det är varma färger och intressant att titta på, säger Anita Sundelöf.




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!