"Ei häude på Fäi-Jakå" - en stor kulturhändelse

Jakob Karlsson vid Fie i Lau var en framsynt man. Inte bara för att han skapade en betydande kulturskatt om livet och språket på den gotländska landsbygden för så där hundra år sedan. Mycket av det han siade om i sina brev till läroverkslektor Mathias Klintberg i Visby blev ju verklighet."Det svåra är inte att skriva, det svåra är att tänka ut vad man ska skriva om", säger han i Eva Sjöstrands pjäs som har premiär på midsommarafton - vid Fie i Lau där Fäi-Jakå både föddes, levde och dog.

Ingrid Wahlgren spelar hustru Anna och den som håller efter sin Fäi-Jakå.

Ingrid Wahlgren spelar hustru Anna och den som håller efter sin Fäi-Jakå.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2009-05-30 04:00
Det är Gutamålsgillet som producerar en av sommarens största kulturhändelser - premiären av Eva Sjöstrands föreställning "Ei häude på Fäi-Jakå" eller "Någ skall´n prat um mens fisken sjaudar". Pjäsen bygger på Jakob "Fäi-Jakå" Karlssons 262 brev till Mathias "Masse" Klintberg - det som sedan blev grunden till ordboken över Laumålet.

Gick till När
Men för att hitta rätt skådespelare tvingades Gutamålsgillet, säkert ganska villigt, att gå över sockengränsen till När. Allan Nilsson spelar Fäi-Jakå, Ingrid Wahlgren gör hans hustru Anna och Arne Ohlsson brodern Kall´ Niklas.
Tommy Wahlgren har iklätt sig rollen som Masse Klintberg och numera pensionerade radiosymfonikern och fiolspelemannen Torsten Nilsson kommer att stå för den musikaliska beledsagningen. Allt regisserat och sammanhållet av Örjan Herlitz, den ende av de uppräknade som i programbladet heter samma på både gutamål och svenska.

Platsen given
Gården Fie i Lau har inte förändrats avsevärt mycket sedan Fäi-Jakå lämnade jordelivet 1933. Målaren Eugenius Budrys bodde här i många år och numera ägs gården av hans döttrar Katarina och Regina som också är involverade i föreställning, Katarina har bland annat sytt scenkläderna.
Att föreställningen skulle spelas på just denna plats var ett givet val för Gutamålsgillet och det kommer naturligtvis att ge tyngd åt föreställningen. Mitt på gårdsplanen kommer den 200-hävdade publiken att få snurra både med- och motsols för att se skådespelarna vid olika spelplatser - köket och kammaren, stranden och båten, arbetet på gården och även kyrkogården.
I den gamla ladan kommer Svante Hedin att visa Masse Klintbergs bilder och efter föreställningen kommer även Las Jakobsson och Eva Sjöstrand att svara på frågor om Fäi-Jakå och hans liv. Bland annat finns det en myt om att Fäi-Jakå var en dålig bonde som mest satt i kammaren och skrev brev. Här kan den bilden skingras.

Gutalåtar
Eva Sjöstrands pjäs är inte alls en djupdykning i de 262 breven. De fungerar som källor till livet på gården och socknen och temat ligger på varför han skrev, samt om bröderna skulle emigrera till Amerika eller inte. Brodern ville iväg, hustru Anna var emot och någonstans mitt emellan stod Fäi-Jakå och valde. Någon Amerika-biljett köptes dock aldrig.
Några av Fäi-Jakås tankar om framtiden som blev verklighet långt senare och som framskymtar i föreställningen är hans tro på att staten och kyrkan skulle skiljas åt. Ett annat att hans brev till slut skulle bli en bok.
Föreställningen kommer att hållas samman med musik för att överbrygga tidsglapp och som effekter och stämningar. Torsten Nilssons sångbok blir Gutalåtar, men det kommer även att dyka upp något mycket mera modernt - kanske rent av en operaschlager.
Torsten Nilsson var inte nödbedd att medverka i föreställningen och han gillar den sekvens i föreställningen när han med sin fiol får skildra ett helt världskrig, från storstrejken till depressionen.

Texten godkänd
Allan Nilsson och Ingrid Wahlgren gillar också den roliga och ganska märkvärdiga texten som både börjar och slutar i nutid. De tror att föreställningen lockar de kulturhistoriskt intresserade, men inte alls avskräcker de som inte behärskar gutamålet.
Texten är genomgången och godkänd av Gutamålsgillet och de tre skådespelarna försöker vara så exakta som möjligt.
Publiken lär räcka till mer än denna första säsong med sina tio föreställningar mellan midsommarafton och lördag den 27 juni. Fortsättning kommande sommar lär fortsätta, även om detta inte diskuterats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!