Einar Englund får egen festival i domkyrkan
Foto:
- Einar Englunds musik hörs sällan på Gotland trots att man måste säga att han är en del av den gotländska musikhistorien, framhåller domkyrkoförsamlingens kultursekreterare Thomas Fors.
- Men det är inte beroende på bristande kvalitet utan snarare är det en resursfråga då Englund främst komponerade symfonisk musik där en orkester behövs. Desto större glädje är det att domkyrkan i sommar gästas av Helsingfors ungdomsstråkar som kommer att presentera musik av bland annat Englund vid två tillfällen.
- Englund kan sägas vara tillhörig både Gotland och Finland. Hans tonsättargärning är dock förbunden med Finland som var hans hemland där han kom att vara verksam bland annat vid Sibeliusakademien i Helsingfors.
Einar Englund (1916-1999) var född i Ljugarn och är även begravd här men verkade främst i Helsingfors. Anledningen till att han föddes på Gotland var att hans mormor tidigt på 1900-talet sökte sig till ön för sommarboende. Senare byggde familjen ett eget hus på orten, "Bruna villan", och där föddes Englund. Mormodern var en respektingivande person och när hon anlände till Gotland var det en händelse av sådan dignitet att det också omnämndes i en notis i Gotlands Allehanda.
På somrarna återkom Englund och vistades även då i Ljugarn. Efter kriget byggde han upp ett eget sommarparadis, "Här fann jag den värld som jag för länge sedan trott mig vara förlorad. För min söndertrasade själ var det en lisa att få återknyta banden till min barndoms smultronställen" skrev han i sina 1996 utkomna memoarer "I skuggan av Sibelius". Även i dag vistas släkten i Ljugarn som sonen Niklas.
Domkyrkokonserterna, som har fri entré, ges den 25 juli kl. 19 och den 26 juli kl. 20 och introduceras av kulturredaktören Eva Sjöstrand. Helsingfors Juniorstråkar har Géza Szilvay som dirigent. Vid den första konserten är huvudnumret Englunds "Symfoni 4". Här framförs även Francis Poulencs "Orgelkonsert g-moll" med organisten från Tempelkyrkan i Helsingfors, Tapio Tiitu, som solist. Vid konserten den 26 blir det även musik av en annan stor tonsättare från Finland, Einojuhani Rautavaara.
- Det är självfallet en stor glädje att inleda ett samarbete med en sådan välkänd ungdomsorkester. Det finns ju som bekant en annan orkestertradition i Finland som vi ofta "avundas" i Sverige. Att orkestern också på det här viset ger publiken på Gotland en möjlighet att ta del av ett stort konstnärsskap som också är en stor del av Gotlands musikhistoria är ju fantastiskt, menar Thomas Fors (som på onsdagen för övrigt var i Helsingfors och arbetade en del med arrangemanget), som hoppas att årets musikfestival inte blir en engångsföreteelse
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!