Eleverna på scenskolan visar sin ambitiösa sida

Kultur och Nöje2006-12-15 06:00
Andraårseleverna på Scenskolan på Elfrid Andreegymnasiet i Visby visar den kommande helgen upp sin höga ambitionsnivå till allmänhetens beskådande. De tolv eleverna kommer på tre dagar att spela inte mindre än fyra premiärföreställningar.
Redan på fredagskvällen blir det premiär av John Millington Synges mest berömda pjäs "Hjälten på gröna ön", en helaftonsföreställning med hela klassen involverad i rollistan som tar med publiken till Irland ungefär 100 år bakåt i tiden.
Under lördagen blir det ytterligare två premiärer. Först under eftermiddagen spelas en omarbetad version av Strindbergs "Den starkare" som i denna moderna version heter "Henrik". Den en timme långa föreställningen spelas som ett samtal mellan två kvinnor som har ett förhållande med samme man och i de två rollerna får vi se Mindra Ericsson och Emilia Nordström.
Helaftonsföreställning blir det senare på kvällen då klassen spelar en omarbetad version av Aristofanes antika verk "Lysitrate" som handlar om hur kvinnorna sexstrejkar för att få sina män att sluta kriga. En fartfylld föreställning utlovas och det handlar om att kämpa för sin rätt.
På söndag, slutligen, hoppas eleverna att även kunna ha premiär för enaktaren "Herrar" av Jan Eriksson. Pjäsen med Jesper Lundberg, Johan Viberg och Emil Jansson i de tre rollerna handlar om tre män som blir inlåsta på herrtoaletten under en julhelg. De kommer från olika miljöer och under väntan på att bli räddade kommer gamla konflikter upp i dagen. De tolv eleverna lämnar dock en brasklapp inför den sista premiären, som kan bli uppskjuten några dagar, söndagspubliken får i så fall kompenserade med en föreställning av "Henrik".
- Vi har haft sex veckor på oss att sätt upp fyra pjäser, och vi tre som är med och skådespelar i "Herrar" har ju också varit med och repeterat de två helaftonsföreställningarna, förklarar Jesper Lundberg.


*
Tanken med de fyra uppsättningarna är att kunna erbjuda en repertoar även under början av nästa termin då de här tolv eleverna pluggar sina kärnämnen.
Nu kan eleverna bjuda på både öppna publikföreställningar och spela inför inbjuden publik.
Ambitionsnivån hos eleverna visas också av att de jobbat med hela produktionen, alltså även teknik och scenografi. När det gäller regi har de fått hjälp av läraren Jörgen Andersson.
Eleverna är mycket nöjda med sitt eget arbete och hoppas att publiken nu kommer till Scenskolans lokaler på A7 för att se föreställningarna.
- Visst hade vi önskat både mera tid och bättre ekonomi, men med de resurser vi har kan vi erbjuda en lite annorlunda teaterupplevelse, säger Amanda Heijbel från Östergarn som nu går sitt andra gymnasieår på skolan.
Lärare Jörgen Andersson smyger inte undan att han är imponerad av klassens arbete där kollektivet prioriteras och den fysiska teater som kommer att visas upp.

*
Svårigheterna har bestått i att hitta lämpliga pjäser till klassen, dels personellt och även utbildningsmässigt. Nu kommer några av de manliga rollerna att spelas av kvinnliga skådespelare.
En av dem är Isabell Gustavsson från Timmersdala i Västra Götland som på bredaste västgötska ger liv åt sin roll i "Hjälten på gröna ön".
Om hon kommer att söka vidare till teaterhögskolorna efter de här tre åren är för tidigt att säga, men hon gillar den fokusering som finns på "Rörliga bildens språk" och scenskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!