Elfrida Andreé får unik film- och tv-utbildning

21 nya spetsutbildningar med riksrekrytering startar till hösten i den svenska gymnasieskolan.Film och tv är vid Elfrida Andréegymnasiet på Gotland är en av dessa och blir unik i hela landet.

Lärare. Ett unikt och nytt nationellt spetsprogram i film och tv startar i höst. Staffan Enström, som tittar fram bakom scenbygget, undervisar i ljussättning och foto.

Lärare. Ett unikt och nytt nationellt spetsprogram i film och tv startar i höst. Staffan Enström, som tittar fram bakom scenbygget, undervisar i ljussättning och foto.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2010-11-18 04:00

I den nya gymnasieskolan som införs vid höstterminen 2011 kommer det att finnas 18 nationella program varav 6 blir högskoleförberedande och 12 yrkesprogram. Skolverket har också gett 94 utbildningar tillstånd som särskilda varianter av nationella program med intagning från hela landet.
21 är så kallade spetsutbildningar varav två kommer att finnas på Gotland. Det är Sjöfartsutbildning vid Christopher Polhemgymnasiet och film och tv vid Elfrida Andréegymnasiet.

Sedan många år har det specialutformade programmet med riksintag "Den rörliga bildens språk", och senare med inriktningarna produktion av rörlig bild och skådespeleri för film och scen, funnits vid Elfrida Andréegymnasiet.
- Vårt filmgymnasium har funnits i 16 år. Som nationellt estetiskt spetsprogram, med inriktning estetik och media och berättande med rörliga bilder genom film och med tv som särskild profil, blir utbildningen både den äldsta i landet och unik i hela Sverige, konstaterar programansvarige Ville Jegerhjelm som också undervisar i filmhistoria och ljudanläggning.

Lokala förutsättningar är goda vitsord från det gamla specialutformade filmprogrammet med optimerade resurser i lokaler och utrustning, ett inarbetat gästlärarsystem och ett väl utvecklat filmpedagogiskt nätverk mellan grundskola, gymnasieskola, folkhögskola och högskola.
- Spetsutbildningen i film och tv på gymnasienivå möter de unga talangerna och utvecklar deras intresse och kunskaper i filmens berättarteknik och i närvaro med högskoleutbnildningar på Gotland och på fastlandet, berättar Staffan Enström som undervisar i ljussättning och filmfoto.
De elever som nu går på filmgymnasiet kommer att gå klart utbildningen enligt det gamla systemet. Från höstterminens start tas 24 elever in per år in på den nya spetsutbildningen. Antagningen sker efter betyg och arbetsprov.

De särskilda förkunskaperna är desamma som för estetiska programmet och antagningsprov med intervjuer på plats i Visby. Då får eleverna möta både lärare och äldre elever, se våra lokaler och uppleva studiemiljön på Gotland.
Eleverna studerar enligt kursplanen för det estetiska programmet som ger behörighet för högskolestudier och i individuella val kan bredden i behörigheten utökas.

Terminerna delas in i block och halva den första terminen jobbar eleverna enbart med film och på den andra studeras kärnämnen enligt det estetiska programmet kursplan.
- Grunden för vår undervisning är konkreta filmproduktioner där eleverna får träna på olika yrkesfunktioner i branschen. Bland annat arbetar vi med dramaturgi, manusskrivande, produktionsplanering, regi, foto, ljud, scenografi, ljussättning, redigering, ljudanläggning och animation, berättar Ville Jegerhjelm och Staffan Enström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!