Emilio Estrada

Han tog sin examen som doktorand vid Musikaliska Akademien Tjaikovski i Kiev, har varit ledare för stråkarna och solist vid Filharmonin i Havanna och turnerat hela Europa runt med Leo Brouwers orkester.Numera bor violinisten Emilio Estrada i Visby och på söndag kväll ger han sin första stora konsert på Almedalsbiblioteket.

unik. Emilio Estrada visar upp sin renoverade italienska Nadotti, den fiol som han också använder vid söndagskvällens konsert på Almedalsbiblioteket.

unik. Emilio Estrada visar upp sin renoverade italienska Nadotti, den fiol som han också använder vid söndagskvällens konsert på Almedalsbiblioteket.

Foto: Krister Nordin

Kultur och Nöje2012-02-23 04:00

Emilio Estrada är ett välkänt namn i violinistkretsar och inte heller okänd för den gotländska publiken. Redan 2007 var han engagerad vid Länsteatern Gotland där hans fiol förskönade barnföreställningen "Den lilla farbrorn", och två år senare i föreställningen "Jag gillar Stig".

Han har under sina vistelser på Gotland blivit förtjust i ön och förra året flyttade han till Slite, en plats han nu bytt mot Visby.

- Gotland med sin natur och närheten till havet och Visby med sin rika historia påminner mig om Kuba, berättar Emilio Estrada när vi träffar honom i hans lilla, lilla lägenhet i Visby innerstad.

På 15 kvadratmeter får han knappast plats med mera än sig själv och sin fyra fioler. Han lever ett till synes enkelt liv som består av musik, skalövningar och repetitioner, de flesta av dygnets timmar.

Övningsfiolen han använder, med hänsyn till sina grannar, är en elektrisk variant.

- En Yamaha med klonad klang av några av världens bästa violinister, som fungerar utmärkt och jag kan använda hörlurar när jag övar, berättar Emilio.


Doktorand på fiol

Efter sina första grundläggande musikutbildningar hemma på Kuba flyttade han 1978 som musikstudent till Odessa och Kiev i nuvarande Ukraina där han studerade till violinist för professorerna Beniamin Pronin och Anatoly Melnikov.

Efter sin examen pendlade han mellan Kuba, där han bland annat var engagerad vid Filharmonin och Konservatoriet i Havanna, och Kiev där han också bildat familj.

Det var också under den här tiden han spelade med Leo Brouwer, en av Kubas största kompositörer och en musiker som kom att revolutionera gitarrmusiken.

Men på grund av en del solistengagemang och oklarheter med de kubanska myndigheterna sökte han asyl i Sverige 1991 och numera är han svensk medborgare.

Under 90-talet var Emilio bland annat engagerad vid Unga Riks där han som kapellmästare turnerade både i Europa och Japan - och lärde ut svensk teatermusik i Centralamerika. Det var under denna tid han arbetade tillsammans med Monica Sparby som i sin tur öppnade för engagemangen på Gotland.


Mångsidig musiker

Den mångsidighet han skaffat sig som musiker, där han förutom den klassiska repertoaren även spelar folkmusik, jazz och improviserad musik, kommer delvis från hans far Julio Estrada.

Han var trumpetare, men spelade även fiol och gjorde många egna kompositioner som spelades på Havannas största showscener, som Tropicana, Capri och Habana Libre.

- Han skulle också varit med i Ry Cooders dokumentär Buena Vista Social Club, men blev tyvärr sjuk och kunde inte längre spela trumpet, berättar Emilio Estrada.

På söndag kväll packar Emilio upp sin bästa violin, en italiensk Nadotti från 1784 som renoverats till nyskick, för att göra sin första egna stora konsert på Gotland i Musikaliska Sällskapets regi, tillsammans med pianisten Richard Hellgren.

Detta blir ett utmärkt tillfälle att höra fiolmusik i en tid då allt fler unga musiker väljer detta instrument, som kan spelas både i konsertsalar och på dansbanan, vilket är hoppingivande för framtiden och inte minst den klassiska musiken.


Kubansk musik

Ett av huvudnumren under konserten blir Henryk Wieniawskis "Variationer på ett eget tema, som för första gången kommer att framföras på Gotland.

Första akten i detta helaftonsprogram innehåller även musik av Händel, Schubert och Massenet.

Efter paus kommer Emilio Estrada också att spela en del kubansk musik, bland annat sin fars "Sentimiento en Sol".

Vidare blir det musik av José White och Ignacio Cervantes, verksamma under 1800-talet, som representerar den kubanska musiktradition som skulle föras vidare till den moderna afroamerikanska musiken, jazzen, bluesen och den moderna latinamerikanska dansmusiken

Konserten avslutas med konsertversioner av tre jazzlåtar. Det blir Monk, Ellington och Gershwin, arrangerade av den rysk-ukrainske musikern K Dubenko.

Så missa inte tillfället att höra högklassisk fiolmusik på söndag kväll. Emilio Estrada är en fantastisk musiker som visar upp fiolens mångsidighet med ett variationsrikt program.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!