En annan bild av Stig

- Vad glor du på din jävla indian?. Stigs första salta ord till Taki, som skulle bli hans hustru.

Foto:

Kultur och Nöje2009-03-30 04:00
Det är sonen Nils, konstnär och filmskapare, som skrivit “Blåbärsmaskinen" om sin uppväxt i en familj där fadern var stjärnan, en man som aldrig blev vuxet ansvarig, som trivdes bäst på krogen och som frikostigt vattnade sin talang med stora mängder alkohol. Med alla följder det fick.
Taki var franskkanadensiska. Hon hade varit programledare i teve och radio och hade växt upp i ett modernare samhälle än Stig. Men aldrig lät han henne glömma att hon inte kunde säga "h". Den första kärleken mellan dem utvecklades till ett kallt krig med barnen som åskådare.
Stig ville inte vara någon vanlig farsa.
"Barnen skulle finnas i närheten men samtidigt vara ett huvud kortare. Gärna som ett garnityr till Stig. Han uttalade det aldrig, men visste att förmedla det. Ett objekt skulle man vara. Kul att titta på".

Sorglig berättelse
Den vuxne Nils försöker att ha distans, säger att han velat skriva den här boken utan ilska, men för att försöka förstå hur detta påverkat honom.
Han lyckas inte riktigt med det trolleritricket. “Blåbärsmaskinen" är en gripande och sorglig berättelse om ett barns aldrig förstådda behov. Så mycket sorg, så många oläkta sår. Barn glömmer inte när föräldrar tappar fotfästet. De kan ha förståelse som vuxna. Men förlåtelse?

Svensk blues
Varumärket Slas är "värme, humor med en liten sorgsen klang i botten. Svensk blues fast med ett lite kantigt drag av repig machismo". Men varumärket kräver ideligen näring. Bränslet är den riktiga världen som maskinen slukar för att i andra änden prutta ut nya böcker, målningar och teckningar.
Speciellt böckerna kräver kaos vid insuget och i förberedelserna ingår ofta någon rejäl snedsegling och kraschlandning.
När Stig inte dricker är han mycket disciplinerad. Jobbar hårt och regelbundet, tränar, boxas, sköter sin kropp. Men skapandet kräver sitt.
Stig samlar på doktorer som skriver ut piller, riktiga piller. Favoriten är rohypnol och i kombination med alkohol kan de bli rena dundret.

Avstigifiering
Under 90-talet försöker Nils (född 1958) avstigifiera sig. Han plockar bort böcker och tavlor som Stig gjort och tycker att han kan andas lättare. De träffas sällan.
Men de sista åren tvingas Nils, som så många andra, axla rollen som ansvarig för en gammal och sjuk förälder; följer till läkare, larmar ambulans när Stig ramlat på golvet, igen, sen någon besökare inte kunnat motstå kravet på riktig starköl. Ser honom tyna bort, varumärket allt mer nedkletat av den sista förnedrande fernissan.
"Blåbärsmaskinen" är skoningslös i det nakna, beroende perspektiv som bara ett barn kan ha på sin förälder.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!