En bohems liv vid Seines broar i Visby

Inramningen av Christer Halls iscensättning av romanen "Mina vänner" på Bolaget i Visby är lysande. I taket kulörta lyktor, på väggen projiceras "franska kort" i form av parisbilder från förra sekelskiftet och mitt på golvet en liten spartanskt utformad scen.

VÄNLIGT. Christer Hall som Victor Bâton i föreställningen "Mina Vänner". Foto Roland Hejdström

VÄNLIGT. Christer Hall som Victor Bâton i föreställningen "Mina Vänner". Foto Roland Hejdström

Foto: Roland Hejdstršm

Kultur och Nöje2010-03-01 04:00
Publiken förflyttas villigt en dryg mansålder bakåt i tiden till Luciles vinbar vid stranden av Seine. En Edith Piaf-låt hörs på avstånd och på borden några anteckning om författaren Emmanuel Bove och hans roman "Mina vänner" - samt kvällens meny i tre akter.
På scenen ramar Christer Hall bokstavligt in ett antal avgörande episoder ur den sorglustige bohemen Victor Bâtons liv, pjäsens hjälte - eller snarare antihjälte - också detta under tre akter.

Minimalism
"Mina vänner" är en föreställning om sökandet efter riktig vänskap, kärlek och en famn att vila i, samt en önskan att lämna fattigdom och elände bakom sig.
Pjäsens huvudperson är nämligen en man som lever på en halv krigspension och varje dag vaknar med övertygelsen, att just den här dagen ska hans liv förändras i grunden, att varje nytt möte är början på vänskap och ett bättre, och i praktiken rikare liv.
Till den härliga inramningen bjuder Christer Hall på ett omsorgsfullt och välspelat skådespeleri. Minimalismen gäller såväl attribut som scenerier.

"Vi skrattar och lider"
Som när han tar oss med hem till Victor Bâtons vindslya högst upp under Paris takåsar, eller låter oss flanera runt i omgivningarna och besöka såväl det lilla bageriet som tobakshandlaren, allt på några få kvadratmeter.
Med hjälp av några trälådor, träramar och kostymer bjuds vi i monologens form ett fascinerande livsöde där huvudpersonen tror att alla män är potentiella vänner och alla kvinnor är potentiella älskarinnor.
Vi skrattar och lider med den utnyttjade Victor och hoppas att han någon gång ska få skörda frukterna av sitt handlande...

En levande kuliss
Konceptet scenisk och kulinarisk konst, i Teatergiveriet och restaurang Bolagets tappning i deras nya lokal "Magister Gustafsson", är välsmakande på alla sätt.
Luciles vinbar blir i högsta grad en levande kuliss då Eva Toivonen, med svart musch och speta i håret, och hennes raffiga personal utgör en integrerad del av föreställningen när den franska menyn dukas upp.
"Mina vänner" bjuder på atmosfär, närvaro och utmärkt skådespeleri - krogteater i tre akter och tre rätter - när det är som bäst.

VÄNLIGT. Christer Hall som Victor Bâton i föreställningen "Mina Vänner". Foto Roland Hejdström
VÄNLIGT. Christer Hall som Victor Bâton i föreställningen "Mina Vänner". Foto Roland Hejdström
Mina vänner
efter en roman av Emmanuel Bove
Översättning av Katarina Frostenson
Dramatisering, regi och skådespeleri: Christer Hall
Medverkan av Eva Toivonen och Tina Calmerås
Ljud och ljus: Stefan Westerlund
Kök: Restaurang Bolaget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!