En bok om böcker – bättre än man kan tro
Den första upplagan av SAOL, Svenska akademiens ordlista, utkom 1874. Den senaste, den trettonde upplagan, kom 2006. I år släpptes boken om ordlistans historia.
Till dags dato
I den här boken får vi veta hur det kom sig att Svenska akademien fick idén att ge ut en ordlista och om hur utgivningen fortskridit från 1874 fram till dags dato.
Det berättas om liknande "nationella ordlistor" i andra länder.
Samme redaktör
Vi får också en god inblick i valet av ord som ska ingå i varje upplaga av SAOL, eller åtminstone hur urvalet går till inför varje ny upplaga - om hur svängningar, trender och nymodigheter i samhället också avspeglar sig i vilka ord som anses platsa i SAOL.
Martin Gellerstam har varit redaktör för de tre senaste upplagorna av SAOL - elfte upplagan 1986, tolfte upplagan 1998 och trettonde upplagan 2006. Så det är kanske inte så konstigt att det är Martin Gellerstam som står som redaktör även för denna skrift om ordlistans uppkomst och historia.
Till sin hjälp har han haft Bo Ralph, Sven-Göran Malmgren, Sture Berg och Sture Allén, som alla bidragit med ett eller flera kapitel i boken.
Är det då nödvändigt att ge ut en sammanfattande historik kring svenska språkets national-ordlista? Nödvändigt - nej, naturligtvis inte.
Berikande
Men berikande är det, sannerligen.
Det är intressant att läsa om såväl ordlistans uppkomst som tankegångarna kring densamma och hur den förändrats och utvecklats under sina 135 års existens.
Att läsa om varför vissa ord valts ut och andra valts bort, ger en bättre förståelse för samhället vi lever i och samhället våra förfäder levde i.
"SAOL och tidens flykt - några nedslag i ordlistans historia" är helt enkelt en bok om ord och om böcker - och det är betydligt mer spännande än vad det låter som.
SAOL och tidens flykt - några nedslag i ordlistans historia
Redaktör: Martin Gellerstam
Norstedts förlag 2009
Redaktör: Martin Gellerstam
Norstedts förlag 2009
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!