En bok som berör och upprör
Bert Karlsson är älskad och hatad, misslyckad och lyckad. Vanlig, men i en klass helt för sig. Populistisk och ytterst sällan politiskt korrekt. Samtidigt en av Sveriges genom tiderna mest orädda, trendkänsliga och framgångsrika affärsmän.
Journalisten Daniel Levins biografi är skriven utan Berts direkta medverkan. Denne har ständigt och på typiskt Bertmanér väjt undan Levins förfrågningar om en intervju. Dessa kontaktsökande kontakter finns dock med och talar sitt tydliga språk.
Levin har därmed hänvisats till egen research. Den känns gedigen, ambitiös och hängivet granskande. Men jag saknar den personliga närvaron, Berts roll som familjefar och hans egna förklaringar och reflektioner. Om oraklet nu hade reflekterat och analyserat, inte bara tillrättalagt och tillrättavisat..?
Nå. Levins porträtt är i vilket fall färggrant, mycket underhållande och lärorikt. Jag blev både rörd, berörd och upprörd. Det är, efter avslutad bok, faktiskt ännu svårare än innan att bestämma sig för vad man ska tycka och känna inför Bert. Sympati och beundran blandas med ilska och förakt.
Mest svårt hade och har jag att smälta vad Berts och Ny demokratis populistiska utspel kom att innebära för svensk invandrarpolitik och främlingsfientlighet...
Boken är nämligen också???kanske framför allt???ett stycke politisk och samhällelig nutidshistoria. Bert har haft sina fingrar med i många spel som kommit att belysa eller påverka vår omvärld.
Ständigt mitt i smeten, med såväl elvisp som slickepott i högsta hugg, redo att röra om och veva i sig det allra göttaste. Inte sällan med magknip, kletiga fingrar och en nedslabbad omgivning som resultat...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!