En del gotländskt när auktionshösten startar
Intresset för auktioner tycks hela tiden stegras, att döma av den rika floran av specialauktioner, nya auktionsföretag, tidskrifter och TV:s olika satsningar.
”Gotska sandön, fyren”, målning av Hans Wigert, kan ropas in på Bukowskis.
Foto:
*
Auktionsverket öppnar sina visningar den 19 oktober, och de pågår fram tills den 29 oktober. Auktionen pågår mellan den 31 oktober och 2 november och omfattar 1473 utrop, en tämligen normal nivå i sammanhanget.
I konsthantverksavdelningen återfinns ett silverfat av Olov Barve (f.1930). Många minns säkert silversmederna i Gamla Apoteket i Visby, där Barve och Ibe Dahlquist under många år utgjorde ett kvalitativt inslag på konsthantverksarenan.
Det föremål som nu bjuds ut på Auktionsverket är stämplat Visby 1970. Ett fat i kvalitén sterlingsilver, ett arbete i en spännande organisk form som i auktionskatalogen beskrivs som en kvadratisk fyrpassform. Det lite kyliga silvret har dekorerats med ett oregelbundet mönster i 18 karats guld. Fatet har storleken 21x21 cm och har fått ett utropspris på 3-4000 kronor, inte mycket för ett elegant hantverk som krävt många arbetstimmar att tillverka.
En av Tyra Lundgrens sirliga blå duvor i glas från italienska Venini återfinns också i Auktionsverkets konsthanverksavdelning. Ett föremål som även det fått utropspriset 3-4000 kronor. En röllakansmatta i storleken 304x194 cm, signerad Visby hemslöjd och Ann-Marie Hoke, har fått ett utropspris om 10-12000 kronor.
I Auktionsverkets konstavdelning återfinns ett collage-konstverk av den danske konstnären Asger Jorn (1914-1973) i formaten 144x129 cm och med titeln "Abstraction fait d?un tas de choses". Jorns större konstverk betingar höga priser och detta är inget undantag, collaget har fått utropspriset 1 300000-1500 000 kronor. Asger Jorn är gravlagd på Grötlingbo kyrkogård.
*
Bukowskis Moderna Auktion har visningsstart den 20 oktober, och där ges möjlighet att bese auktionsföremålen till den 28 oktober. Auktionen hålls 30 oktober-2 november. Till denna auktion har man 1471 utrop till ett totalt utropspris om cirka 57 miljoner.
Skildringar av Visby och Gotland är inte ovanliga inom måleriet, Gotska Sandön är inte lika frekvent förekommande. På Bukowskis återfinns en målning av Hans Wigert (f. 1932) "Gotska Sandön, fyren" i storleken 55x46 cm och med ett utropspris om 20-25000 kronor. Hans Wigert har under tre decennier uppmärksammats för sitt måleri, nu senast med en utställning på Öland under augusti och september på Borgholms intressanta konsthall VIDA.
På Bukowskis konsthantverksavdelning finns ytterligare sju nummer av Tyra Lundgren, dels olika exemplar av de charmiga fågelungarna i chamotterat stengods - i utropsintervallet 3-6 000 kronor. Ytterligare glasarbeten från Venini, dels en sparv i blå iriserande glasmassa med vingar i klarglas som fått utropspriset 4-5 000 kronor samt en glasskål med samma utropspris.
Två dekorativa väggreliefer har också fått plats i den digra katalogen. Båda utförda i chamotterat stengods, reliefen med fåglar i ett fruktträd har hamnat i utropsintervallet 6-8000 kronor. Den andra reliefen med fiskar och i storleken 47x56 har ett något högre utropspris, 10-12 000 kronor.
Båda har sin proveniens från Einar Hansen, AB Allhem i Malmö. Einar Hansen är möjligen obekant för många idag men var framgångsrik både som förläggare och skeppsredare. Allhems förlag finns inte längre kvar, men deras utgåvor av "Slott och herresäten i Sverige" och "Svensk konstnärslexikon" är än idag klassiska i sin genre och brukar ofta dyka upp i auktionssammanhang.
*
Som vanligt lockar också auktionshusen en internationell köpstark publik och troligen går Serge Poliakoffs målning "Composition à la forme rouge" från 1954 till utlandet, en målning som fått utropspriset 3500000-4000000 kronor av Auktionsverket.
Som auktionens "juvel" betecknar Bukowskis Nils von Dardels suggestiva "Ett hjärta i brand" som fått auktionens högsta utrop med ett utropspris om 2000000-2500000 kronor, en målning som också pryder katalogens omslagsbild.
Det är ett omfattande arbete de större auktionshusen lägger ned på de informativa och omfattande katalogerna, inte minst genom de fina fotografierna på föremål som ofta är svåra att återge fotografiskt. Kataloger som för övrigt också utgör samlarobjekt och som ibland kan inköpas på auktioner!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!