En het bok om global nedkylning
Foto:
En sådan bok finns nu och har namnet "Global nedkylning - Klimatet och människan under 10 000 år" och är författad av Fredrik Charpentier Ljungqvist, doktorand i historia vid Stockholms universitet.
Han har samarbetat med ett tjog experter, både historiker och geologer för att få allsidig belysning av sitt ämne, men tydligen ingen kulturgeograf.
I det inledande kapitlet, om klimatets ständiga förändring, påpekar han hur den nuvarande globala uppvärmningen sällan sätts in i ett längre historiskt perspektiv och ger därför en översikt av klimathistorisk forskning förr och nu samt avrundar med en koncentrerad faktaruta om de faktorer som påverkar vårt klimat.
Det följande kapitlet heter "Istiden tar slut". Tyvärr finns ingen temperaturskala i det tillhörande diagrammet att jämföra med. Den senaste istidens början för c:a 35 000 år sedan framgår dock med all önskvärd tydlighet. Efter en värmeperiod för 10 000 år sedan får sedan kurvan ett i huvudsak nedåt slingrande lopp fram till nutid.
Efter detta får vi i en lång rad kapitel följa klimatets växlingar fram till vår egen tid, med växlingarnas verkningar på olika kulturer, t.ex. Främre Orienten, Sahara, Mexiko och givetvis också vårt eget land. Svältkatastroferna går som en röd tråd genom allt detta, men det skulle inte skadat att få detta speglat mot gamle Malthus’ teser från 1700-talet.
Efter kapitlet om "Lilla istiden tar slut" blir det "En långsam, ryckvis uppvärmning" och denna visar sig nu bl.a. genom att glaciärerna krymper och att människan nu på allvar börjar uppmärksamma klimatförändringen.
Här får vi läsa om "Global uppvärmning och växthuseffekten", om hur "Jorden har varit lika varm förr - många gånger", samt vad klimatförändringarna har betytt för historien.
Bokens epilog har fått namnet "I väntan på global nedkylning", med tankeexperiment om vad skulle hända vid en snabb nedkylning och hur detta skulle drabba mänskligheten på olika sätt.
Vi finner också två bilagor i boken, om "Vad styr variationer i klimatet?" och "Hur kan vi få kunskap om forna tiders klimat?" och här kan vi läsa om den information man får ur borrhål, glaciärer, trädens årsringar m.m. Utöver diagrammen är boken rikt illustrerad med kartor och foton.
Boken är intressant och lättläst och bidrar till att ge en bra bakgrund till dagens aktuella debatt. För min egen del har den sin givna plats i min referensbokhylla. Global avkylning eller uppvärmning - det beror helt och hållet på vilket tidsspann man vill lägga på de ständiga förändringarna hos de faktorer som påverkar vårt klot.
Titel: Global nedkylning - Klimatet och människan under 10 000 år
Av: Fredrik Charpentier Ljungqvist
Förlag: Norstedts
Sidor: 336
ISBN: 978-91-1-302101-8
Av: Fredrik Charpentier Ljungqvist
Förlag: Norstedts
Sidor: 336
ISBN: 978-91-1-302101-8
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!