En hyllning till Botaniska trädgården

DBW:s Minnesblad (2005) formar sig som en hyllning och en kärleksförklaring till Sällskapets botaniska trädgård som ifjol fyllde 150 år.

Kultur och Nöje2006-10-03 06:00
En trädgård som ordföranden Ragnar Svenserud i sitt högtidstal vid Botaniskans jubileum betecknade som "vår praktfulla park, ett smycke i staden, ett paradis för sinne och själ".
I Minnesbladet återges Waldemar Falcks skildring av trädgårdens historia. Initiativet till att anlägga en trädgård kom från läraren H P Gustavsson som 1854 lade ett förslag om att DBW skulle "inrätta en läroanstalt med huvudsakligt syfte att bibringa den uppväxande befolkningen en säker o levande kunskap om naturen, en botanisk trädgård". Resultatet blev alltså Botaniskan som idag är ett omistligt inslag i stadsbilden; parken, som med Falck, är "flaggskeppet" i Sällskapet DBWs verksamhet.
En av nyckel- och huvudpersonerna kring Botaniskan har under lång tid varit lektorn vid Göteborgs botaniska trädgård, fil dr Ingvar Nordin. Få, om ens någon, vet mer om Botaniskan än han som varje år tillbringat lång tid i Visby och följt trädgårdens utveckling. I Minnesbladet konstaterar han: "Anläggningen är aktad och beundrad för sina stora, vackra träd och sina välskötta planteringar med rosor, lök- och kryddväxter i en mycket tilltalande, nästan exotisk miljö".
Under jubileumsåret uppmärksammades alltså Botaniskan rejält och bland annat introducerades en ny ros - som gavs namnet "Wisby" - i trädgården.
När detta är sagt om Minnesbladets fokus på DBW:s trädgård kan fastslås att minnesbladsutgivaren Mats E:son Hjorth förståndigt nog följer traditionen och bjuder på en utgåva där intet saknas och där det mesta är som det brukar. Det vill säga att det finns en utförlig skildring av verksamheten under året, de lärda talen från högtidsdagen och en del bonusmaterial som Lennart Lindgrens hittills opublicerade rader om Oscar Anian Westöö som var en person av stor betydelse för Botaniskan.
Ragnar Svenserud var alltså Sällskapets ordförande under det verksamhetsår som Minnesbladet ägnas (i år är det Bengt Jerkland). Svenserud gör några intressanta reflexioner kring DBW:s roll i vårt nutida samhälle och Sällskapets framtid; det handlar om rekryteringen av unga, om hur DBW ska kunna tillgodogöra sig all den kunskap och kompetens som finns bland ledamöterna och om hur fler ska kunna förmås att ta förtroendeuppdrag.
Sällskapet DBW är en betydelsefull sammanslutning, det ska inte förnekas, inte minst tack vare sin ekonomiska styrka. Under det DBW-år som nu skildras utdelades 590 000 kronor i bidrag till humanitär och kulturell verksamhet, däribland 100 000 kronor till Röda Korset med anledning av tsunamikatastrofen. Utöver det ska läggas de drygt 300 000 kronor som Sällskapets särskilda och mäktiga Stiftelse utdelade; främst i form av tryckningsbidrag till olika skrifter med gotlandsintresse.
Slutligen kan konstateras att DBW sannerligen är ett sällskap i tiden - det har nämligen numer en egen hemsida; www.dbw.nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!