En intressant historielektion om Olof Palme

Foto:

Kultur och Nöje2010-12-08 04:00
En fantastisk och mycket intressant lektion i nutidshistoria. Det är ett sätt att beskriva Henrik Berggrens biografi över Olof Palme, "Underbara dagar framför oss".
Henrik Berggren, historiker och journalist, tidigare kulturchef på DN, numera verksam på tidningens ledarsida, har gjort ett gediget arbete när han beskriver Olof Palmes liv och gärning.
Det här är inte en i raden av böcker om mordet på Olof Palme. Detta är svensk och även internationell historia som börjar redan med Olof Palmes släkt och hans tidiga uppväxt.
Men framför allt för min egen del en intressant och spännande skildring av de decennier som jag själv har växt upp med från 1940-talet och framåt. Jag har också en gång under min tid på Radio Gotland, intervjuat Palme inför valet 1985. Året därpå, den 28 februari mördas han. På lördagsmorgonen den 1 mars (min födelsedag) står det ofattbara budskapet i tidningen.

Mitt intryck blev att Olof Palme var en mycket speciell person och inte särskilt lättintervjuad. Ordet arrogant finns med bland de mindre smickrande epiteten som Palme fick och som jag också upplevde.
Han var en mycket mångfacetterad person, aristokraten som blev socialist och individualisten som blev ledare för Sveriges största politiska parti.
Olof Palme blev under sin livstid både hatad och älskad. Och ifrågasatt. Samtidigt var han en mycket fascinerande person som bland annat blev ihågkommen för sin skarpa tunga och för sitt stora internationella engagemang.
Det här är drygt 650 läsvärda sidor som sträcker sig från 1800-talet fram till mordet på Palme efter hans och hustrun Lisbets biobesök den 28 februari 1986.
Boken om Olof Palme, "Underbara dagar framför oss" är skriven av Henrik Berggren och utgivne på Norstedts förlag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!