En kaskad av uttryck i Visby

Tovat, vävt, stickat och broderat. Teknikerna är fler än så när de 30 eleverna på Textila hantverkslinjen på Gotlands Folkhögskola i Hemse arrangerar sin slututställning på Langska huset.Linjen är populärare än någonsin och det är fler elever än någon gång tidigare som vill skapa nya framtidsmöjligheter.

Annelie Gunnarsson, Sproge, som går det andra projektåret har använt 320 timmar att tillverka denna tovade matta, cirka 2,5 x 2 meter, i två lager.

Annelie Gunnarsson, Sproge, som går det andra projektåret har använt 320 timmar att tillverka denna tovade matta, cirka 2,5 x 2 meter, i två lager.

Foto:

Kultur och Nöje2012-05-03 04:00

Det är en kaskad av olika uttrycksmöjligheter som visas när årets textil- och hantverkselever på Hemsefolkan ställer ut till sin traditionella slututställning på Langska huset i Visby.

Två ettåriga linjer, textil och formgivning, skinn och formgivning, samt åtta andraårselever som jobbat med projekt, visar till och med 13 maj sömnad och vävning, stickat, virkat och broderi, samt skinnsömnad och garvning.

Ett antal äldre tekniker får här moderna uttryck, som smygmaskvirkning och knutning.

På skinnsidan är det framför allt tovning i alla dess former, nåltovning och nunotovning vid sidan av den mera traditionella tovningen, samt skinnsömnad som gäller. Oftast i kombination med äldre garvningstekniker.


Arkeologisk ingång
Eva Hottinen från Visby är en av eleverna som speciellt studerat de äldre garvningsteknikerna, kanske inte i första hand för att själv utnyttja tekniken i sitt vardagliga arbete.

- Jag är arkeolog i botten och kommer att använda kunskaperna i mitt arkeologiska arbete, säger hon.

Den ettåriga utbildningen i Hemse är mycket grundläggande i sin utformning, eleverna får pröva på tekniker som använts i tusentals år och även möjlighet att omsätta sina kunskaper på moderna kläder och husgeråd som mattor, dukar och broderier.

För de elever som vill studera vidare finns möjligheter att gå ett andra projektår på skolan, eller att söka vidare till andra utbildningar.

Flera av årets elever kommer att omsätta kunskaperna direkt i sina egna företag, ofta här hemma på ön. Även Almi har deltagit under året för att ge råd om hur man startar egna företag.


Tjusig skinnjacka
Rebekka Gannholm från Burs valde att sy sig en egen vinterjacka i skinn. Ett arbete som började med mönsterritningen.

- Det har varit enormt roligt att pröva så mycket nytt.

- Dessutom är det inte bara lärarna på utbildningen som inspirerat oss, eleverna är allt mellan 19-65 år så jag har även fått massor av idéer från mina kurskamrater, säger Rebekka Gannholm.

Ytterligare en dimension av utbildningen har varit att lära sig uppskatta de olika materialen.

- Jag kan verkligen rekommendera alla som är intresserade att söka till den här utbildningen, menar Eva Hottinen.

Hälften av eleverna kommer från andra delar av landet, även från utlandet. I år finns en elev från Sydafrika och en från Kazakstan.

Utställningen visas till och med 13 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!