Gutamålet som musik, gutamålet i världen, gutamålet i vardagen. Infallsvinklarna var många när Gutamålets dag arrangerades för femte gången.
Det var många grånande hår på de omkring 300 gutamålsintresserade personerna på Wisby strand i lördags.
Men Gutamålsgillet vill också inspirera yngre generationer, så ett tio-tal elever på Högbyskolan i Hemse hade tävlat om ett pris på 1 000 kronor genom att skriva på gutamål.
Vinnaren Lisa Johansson hedrades på plats för sin dikt.
"Gutamålet i världen" var lite av ett tema för dagen. Ciceronerna Tommy Wahlgren och Bosse Carlgren berättade bland annat om den tyska komponisten Antje Vowinckels. Bland flera andra har hon spelat in fåröbon Ingvar Larsson och låtit hans röst vävas in i musik som ska sändas i tysk radio.
Språkvetaren Lars Melin från Stockholms universitet var en av de inbjudna estradörerna.
- Förr var dialekter något man skulle träna bort. Nu har de blivit viktiga för identiteten, för orten och personerna där och för framtiden, sa han bland annat och menade att gutamålet är väldokumenterat och lättillgängligt för den intresserade.
"Bojans bodi" fanns också på plats. Till vardags återfinns affären hemma hos Valborg "Bojan" Hejdenberg på Styrmansgatan.
Där öppnar hon efter överenskommelse på telefon 21 20 62, för den som är intresserad av gutamålsprodukter som böcker, skivor, affischer eller "kakpusn".
I sortimentet, som kan ses på Gutamålsgillets hemsida, finns också gillets Allnakku.
Den uppdateras med nya ord varje år och upplagan för 2012 är den fjärde i ordningen.
Den släpptes på Gutamålsdagen och kommer även att kunna införskaffas hos vissa bokhandlare.
- Ett av 60-talet nya ord den här gången är "avhaldningsdagen", avslöjar Roland Olsson, en av almanackans redaktörer, och visar med att krama kollegan Barbro Pettersson vad den betyder.
Roland Olsson och resten av gänget från Bottarveteatern visade sedan en akt ur sommarens förställning "Bigges bodi". Det avslöjades också att den ska bli radioteater.